Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 11:35 pm



Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 
 visuomenė spres dėl Nidos saulės laikrodžio 
Autorius Žinutė
Vartotojo avataras
UNREAD_POST visuomenė spres dėl Nidos saulės laikrodžio
O kokia Jūsų nuomonė?


"Saulės laikrodis laukia visuomenės sprendimo
ELTA
2010 rugpjūčio mėn. 11 d. 08:19Pasidalinti
Pasidalink naujiena:Siųsk drauguiFacebookTwitterFrype.ltdel.icio.usMyspaceLiveJournalSpausdinti Informuoti redakciją Komentarai (10) Teksto dydis:

Parnidžio kopa© M.Jovaišos nuotr.Neringos savivaldybei ir valstybės institucijoms ginčijantis, ar verta atstatyti Saulės laikrodį ant Parnidžio kopos, lemiamas žodis suteiktas žmonėms. Jau kitą savaitę bus žinomi sociologinės Lietuvos gyventojų apklausos, ar reikia atstatyti Saulės laikrodį Nidoje, rezultatai. Ji, kaip teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas, turi padėti biurokratams rasti išeitį iš susidariusios situacijos, rašo „Lietuvos žinios“.

"Biurokratiniu požiūriu atsidūrėme aklavietėje, todėl ir pasiūliau suteikti žodį visuomenei. Kaip žmonės nuspręs, taip ir darysime. Nors anksčiau buvo kalbama, kad Saulės laikrodžio ant Parnidžio kopos stela (arba obeliskas) pastatyta nelegaliai, iš tiesų taip nėra", - kalbėjo T.Tukačiauskas. Pasak KNNP direkcijos vadovo, šio objekto statybos leidimas išduotas 1994 metais, tačiau jis nepripažintas tinkamas naudoti. "Praėjus dešimčiai metų buvo išleista daug naujų teisinių aktų. Todėl dabar sudėtinga tvirtai pasakyti, ar ta statyba teisėta, ar ne", - aiškino T.Tukačiauskas.

Greičiau sutvarkyti teritoriją suinteresuota Neringos savivaldybė. Anot jos vadovų, šią vietą labai mėgsta poilsiautojai, čia vežamos įvairios užsienio turistų delegacijos, į Klaipėdos uostą atplaukusių kruizinių laivų keleiviai. Saulės laikrodžio atstatymo idėjai pritaria Lietuvos architektų ir Lietuvos dailininkų sąjungos.

Pati laikrodžio stela, prieš kelerius metus nupirkta Kinijoje ir atgabenta į Lietuvą, tebeguli vienoje akmens skaldyklų Klaipėdos rajone.

Tačiau KNNP steigėjos Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė mano, kad nė vienos Kuršių nerijos kopos, taip pat ir Parnidžio, "puošti" nereikia. "Puošmena yra unikali Kuršių nerijos, jūros ir marių panorama, atsiverianti nuo kopos. Nebūtina šioje nuostabioje vietoje kurti papildomų traukos objektų. Parnidžio kopos trauka savaime yra didelė. Bet jei jau mąstoma apie papildomą akcentą, reikėtų rinktis formą, medžiagas, atitinkančias kuršių tradicijas", - dėstė R.Baškytė. Pasak direktorės, nugriautas ir vėl ketinamas atstatyti obeliskas neturi nieko bendra su Kuršių nerijos specifika, kuršių gyvenimu, natūraliu nerijos kraštovaizdžiu."

ELTA


Tre Rgp 11, 2010 9:21 am
Vartotojo avataras
UNREAD_POST Re: visuomenė spres dėl Nidos saulės laikrodžio
Aš asmeniškai pritariu Baškytės nuomonei, kad saulės laikrodį geriau statyti iš medžio, o ne atstyti buvusį. Pasaulis keičiasi ir tai kas atrodė geriausiai devintame dešimtmetyje nebeatrodo gerai šiandien.


Tre Rgp 11, 2010 10:23 am
Gyvastingas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Šeš Vas 19, 2005 12:18 am
Pranešimai: 150
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST Re: visuomenė spres dėl Nidos saulės laikrodžio
Daug džiaugsmo būtų šį kartą išgirdus " Taip - Atstatyti ".


Tre Rgp 11, 2010 9:51 pm
Aprašymas
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 2786
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST Re: visuomenė spres dėl Nidos saulės laikrodžio
Zilvinas rašė:
Aš asmeniškai pritariu Baškytės nuomonei, kad saulės laikrodį geriau statyti iš medžio, o ne atstyti buvusį. Pasaulis keičiasi ir tai kas atrodė geriausiai devintame dešimtmetyje nebeatrodo gerai šiandien.

Baškytės pozicija yra naikinti, viskas tuo pasakyta. Kadangi yra senai atliktas projektas ir pastatytas statinys, todėl ji reikia atkurti po "Anatolijaus" uragano dalinio sugriovimo, o ne naikinti ir kažkam vėl projektuoti naują. Pagalvokit kitu kampu: dykumoje Egipto piramidės yra svetimkūnis, pastatytas iš akmenų, kurie atitempti apie 2000 km. Tai gal ir jas reikia sunaikinti, nes "žaloja" dykumos kraštovaizdį. Toks mąstymas atskleidžia egocentristinį požiūrį į kultūrą. Žmonės kurdami įdeda prasmę, ieško ilgiau išsilaikančios medžiagos, šiuo atveju buvo pasirinktas marmuras. Taip, Nidoje jo nerandama, bet eksponuojamas ne marmuras, o Saulės laikrodis, kuriam reikia ypač tikslios ir patvarios medžiagos.
Sakykim jūsų atkuriami Baubliai (kurių man nepavyko net pamatyti po užkaltais skydais), gal juos irgi reikia naikinti, kadangi tai išgalvota ir kažkada naudota tik vieno asmens? Bet praėjus 100 metų ir Čiurlionis tapo nacionaline vertybe, nors tėvas atjojo ant asilo iš Vengrijos, o ne iš Lietuvos.
Žmonės, kurie prabyla apie kultūros objektų griovimą, patys yra be kultūros, nes nesuvokia kas tai yra. Juk net rekonstruojant dvarus, jus nenaudojate lietuviškos apdailos, o kinietišką arba lenkišką, bet dėl to negirdėjau pasiūlymų išbraukti tokį dvarą iš kultūros paveldo sarašų. Taip ir Nidos Saulės laikrodis padarytas iš atvežtinio marmuro, bet visos runos ir pats laikrodis yra nacionalinė vertybė ir atliktas su mūsų simbolika.
Apie Baškytę turiu pakankamai informacijos ir teko ne kartą susidurti darbiniais klausimais. Šis žmogus nesugeba peržengti savo ambicijų ir jai nusispjauti kiek žmonių palaiko kultūrą, jai svarbiau parodyti savo menkavertę pasaulėžiūrą ir pasinaudojus valdžios svertais, ją uždusinti...

_________________
Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.


Pen Rgp 13, 2010 12:46 am
Aprašymas WWW
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 4 pranešimai(ų) ] 

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007