Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 7:12 pm



Atsakyti į temą  [ 1 pranešimas ] 
 Trumpas vadovas į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams 
Autorius Žinutė
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 2786
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST Trumpas vadovas į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams
Geografija
Lietuva yra jūrų valstybė. Jos jūrinė siena yra dvigubai ilgesnė nei Belgijos. Lietuvos jūrų laivynas yra apie 260 kartų mažesnis už Belgijos laivyną (žr. Ekonomika). Lietuvos sostinė yra ne Ryga, kaip priimta manyti, o Vilnius, kuris nėra Rusijos miestas.
Gyventojai
Lietuvos gyventojai save skirsto į dvi kategorijas: "runkelius" (toks augalas) ir "elitą“ (niekas nesugeba paaiškinti, kas tai yra, o žodynų versija akivaizdžiai netinka). Pastaruoju metu formuojasi ir trečioji kategorija - "Briuselio kopūstai". Olimpiadų metu visų kategorijų gyventojai vieningai palaiko šalies krepšinio rinktinę.
Nacionalinis charakteris
Tikras lietuvis pirmam pasitaikiusiam užsieniečiui skuba pareikšti, kad gyvenimas Lietuvoje šuniškas ir kad lietuviai - nevykėliai, o Lietuvos valdžioje - vien vagys. Visi lietuviai, sulaukę pilnametystės, reikalauja, kad pase būtinai būtų nurodyta jų tautybė. Kuo lietuvis vyresnis, tuo labiau jis tiki pasakomis (žr. Kalba).
Sportas
Kiekvienas Lietuvos gyventojas - jei ne aukštos klasės krepšininkas, tai bent šio sporto ekspertas. Kalbėti apie krepšinį lietuviams – tai daugmaž tas pats, kas anglams apie orą. Tai ritualas, artimas katalikų liturgijai (žr. Religija). Meninis skraidymas po tiltais - antra lietuvių labiausiai mėgstama sporto šaka. Vienas lietuvis sugeba labai gerai skraidyti, visi kiti - išgerti į jo sveikatą. Nė vienas lietuvis nemoka žaisti beisbolo, tačiau neretas yra įvaldęs tikslaus smūgio beisbolo lazda techniką.
Virtuvė
Lietuvoje galima gauti likusioje Europos dalyje itin retai sutinkamo delikateso - specialaus dūmtraukio dūmuose apstingusio kiaulių poodinio riebalų sluoksnio. Vietiniai gyventojai patiekalą vadina lašiniais. Lietuvoje galioja principas: gera virtuvė - gausi virtuvė. Lietuviai visiškai nepaiso sveiko maitinimosi principo, todėl jų patiekalai dažniausiai gaminami iš natūralių produktų. Geriausi lietuvių virėjai - vyrai. Maistą gamina moterys.
Miestai
Lietuvoje yra keletas miestų ir dar Kaunas (žr. Kaunas). Beveik visi miestų gyventojai vyrai moka arti žemę senoviniu arklio traukiamu plūgu ir pjauti žolę dalgiu, moterys - rankomis pamelžti karvę.
Dariaus ir Girėno sindromas
Lietuviai yra linkę kiekvieną darbą itin efektingai pradėti ir gana prastai užbaigti ar palikti nebaigtą. Dažnai taip pasitaiko sporte ir politikoje.
Keliai
Keliai Lietuvoje yra labai geri iki neįtikėtinai blogų. Sostinėje pasitaiko niekur nevedančių magistralių. Taip pat pasitaiko kelių, turinčių gerą dangą, bet be horizontalaus žymėjimo. Vietiniai eismo dalyviai (žr. Eismas) puikiai orientuojasi ir be jo.
Nacionalinė idėja
Nacionaline idėja - turėti ŠEIMININKĄ. (Valdovų rūmuose)(žr. Nacionalinis charakteris).
Religija
Lietuviai - paskutiniai Europos pagonys. Nors dabar jie Lietuvą laiko Marijos žeme, tačiau pagonybės liekanų galima pamatyti kiekviename žingsnyje. Daug sako tai, kad patys lietuviai savo nacionaline religija laiko krepšinį ir garbina keletą stabų. Stabas paprastai vaizduojamas su krepšinio apranga. Vyriausiasis lietuvių stabas yra Sabas.
Paveldas
Lietuvos paveldas yra trijų rūšių. Pirmoji - visi per iki šiol reguliariai vykusius karus nesunaikinti pastatai. Antroji - šlovinga praeitis. Trečioji - nešlovinga praeitis. Pastaroji paveldo rūšis itin kruopščiai saugoma visuomenės pastangomis. Neretai jai rodomi itin šilti jausmai.
Kaunas
Lietuviškiausias miestas. Jo gyventojai labiausiai šalyje mėgsta klausytis rusiškos popmuzikos.
Eismas
Nesilaikyti draudžiamųjų ar ribojamųjų kelio ženklų - garbės reikalas. Kelių policijai įtarimą kelia pabrėžtinai drausmingi ir mandagūs eismo dalyviai. Nereikalaujantiems kvito kelių policija taiko lanksčią baudų nuolaidų sistemą - 50-90%. Derėtis dėl nuolaidų dydžio privaloma.
Architektūra
Lietuvos miestų architektūroje plačiai taikomas architektūrinių kalvų principas. Iš pradžių miestas tvarkingai "užstatomas" pastatais, tada vidutiniškai kas 50 metų tikslingai sunaikinamas per karus. Iš išlikusių pastatų grupių susiformuoja minėtos architektūrinės kalvos (AK). Kadangi pastarąjį kartą kariauta buvo jau beveik prieš 60 metų, tai AK, ypač sostinėje Vilniuje, imtos formuoti dirbtiniu būdu.
Pasaulėžiūra
Lietuvoje susikerta dvi vyraujančios mūsų laikų pasaulėžiūros sistemos: a) nešiukšlinti, b) visas jėgas mesti šiukšlių rinkimui. Abiejų pasaulėžiūrų šalininkams sekasi blogai.
Žiniasklaida
Lietuvos žiniasklaida pasižymi ypatingu objektyvumu. Kiekviena šalies žiniasklaidos priemonė pateikia savą kiekvieno įvykio versiją.
Ekonomika
Lietuvoje automobiliai negaminami. Daugiausia pajamų lietuviai gauna iš automobilių eksporto į Rusiją - automobilių pramonės gigantę.
Kalba
Kad ir kaip besistebėtumėte, lietuviai kalba ne rusiškai, o lietuviškai. Lietuvių kalba yra labai sena, todėl labiausiai tinka pasakoms sekti. Labiausiai pasakas mėgsta sekti tautos išrinktieji. Jie tai nuolat daro per radiją, TV, bet yra išleidę ir CD.
Kaimas
Kuo labiau Lietuvoje valdžia nepaiso elementarios ekonominės logikos, tuo kaimiečiai geriau gyvena.
Menas
Populiariausias lietuvių vaizduojamojo meno objektas – vadinamasis Rūpintojėlis. Dažniausiai Rūpintojėlis skaptuojamas iš medžio ir vaizduoja susirūpinusį Dievą. Užsienio ekspertai pagal tradicinę Rūpintojėlio veido išraišką yra nustatę, kad nuo krikščionybės priėmimo laikų lietuvius kamuoja virškinimo sutrikimai.

_________________
Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.


Pir Rgp 10, 2009 11:49 pm
Aprašymas WWW
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 1 pranešimas ] 

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007