Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 9:35 pm



Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 68 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5  Kitas
V. Megre "Anastasija" ir susiję judėjimai 
Autorius Žinutė
Standartinė 
Geiste, medis, augdamas į viršų, į saulę, į dangų tiesiog automatškai pasirūpina savo šaknimis, nes tuo pat metu šaknys vis giliau smelkiasi į žemės gelmes... Medis kitaip negali, jei šaknys bus silpnos, jį išraus lengvas vėjelis :) Juk neveltui sakoma - medis stiprus savo šaknimis...
Gal neveltui taip sutvarkyta gamta, didelio medžio šakas ir lapus matome aukštai danguje, veik siekiant debesis ir veik į tokį pat gylį driekiasi jo šaknys :) Ne aš kūriau šį pasaulį, ne man atsakyti už jo tobulumą :)


Paskutinį kartą redagavo Vigintas Pen Kov 10, 2006 11:35 am. Iš viso redaguota 1 kartą.



Ket Kov 09, 2006 11:29 am
Forumo krivis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1634
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Lietuvio pareigos savo tautai ir tėvynei

Vienas iš žymesnių aušrininkų dr. V. Pietaris (106-50) nurodė. "Lietuviai yra ir turi būti lietuviais ir darbuotis Lietuvos gerovei". Gi pats lietuvių tautos atgimimo tėvas ir mūsų tautos pranašas dr. J. Basanis (Basanavičius) savo "Priedelis prie lietuviško klausimo" 1892 m. "Apšvietoj" trumpai suformulavo Daukanto pradėtos ir aušrininkų papildytos lietuvių tautinės ideologijos principus: 1) Lietuva turi būti lietuviška, 2) kad tarp visų lietuvių meilė ir vienybė viešpatautų, 3) kad visų lietuvių luomų idealu būtų lietuvybė.
Šios tautinės ideologijos programą dar papildė kitas lietuvių tautinio atgimimo didis žadintojas ir> lietuvių tautos pranašas dr. V. Kudirka. Jis pastebėjo, kad didžiausia lietuvių tautos nelaimė, jog lietuviai pasiduoda visokioms svetimoms žalingoms įtakoms,- kurios suparalyžiavo lietuvių tautos gyvenimą, o patys lietuviai nuėjo darbuotis svetimiems, užmiršdami savo tautos reikalus, o dažnai net kenkdami. Todėl dr. V. Kudirka (pirmojo "Varpo" numerio įžangoj 1889 m.) rašė: "Išmokinti lietuvius lietuviškai galvoti... pratinti, kaip pridera lietuviams elgtis, išaiškinti kelius, kuriais eidami galėtume pasakyti "Lietuviai esame" ... nukrėsti nuo lietuvių nesuprantamą lipnumą prie svetimų tautų..."

Tai paryškina Mažosios Lietuvos pirmonis ir pranašas Vydūnas (147-117): "Taip tautos siela apgaubia visą tautą... Visame kame lietuviška gyvybė atsispindi iškelti į šviesesnę sąmonę, į harmoningesni gyvumą, į galingesnį veikimą... Ne mūsų uždavinys kitas tautas pamėgdžioti, bet savaip augti ir auklėtis". J. Gerba aiškiai pabrėžia (Gabija, 1907 m.): "Bet mes lietuviai turime tą svetimą sėklą išnaikinti, jei mes norime būti dvasiškai nepriklausomi... Tegu lietuviškas genijus gaivina tautišką mūsų dirvą, tegu apsėja savo dvasios sėklomis, kad gimdytų lietuvius milžinus".

kardinolas A. Samore
(1967 m. pareiškė lietuviams): "Išlaikykite gyvą meilę savo tautinėms vertybėms, kurios nuo amžių sudaro lietuvių tautos gyvastingumo šaltinį, dirbkite solidariai savo tautos gerovei...".

Visa tai susumavus, gautųsi šios pagrindinės lietuvio pareigos savo tautai bei tėvynei Lietuvai: 1) lietuvis privalo nuoširdžiai mylėti savo tėvynę Lietuvą ir jai uoliai darbuotis, 2) lietuvis turi gerai susipažinti su visa savo tautos praeitimi bei Lietuvos istorija, 3) lietuvis privalo gerai pažinti Lietuvos valstybės problemas, būti aktyviu savo valstybės nariu ir stengtis, kad Lietuva būtų tikrai lietuviška ir lietuvių tauta stipri, 4) lietuvis turi laikytis savo sveikų lietuviškų papročių bei tradicijų ir sąžiningai atlikti savo tautines pareigas, 5) lietuvis privalo gerbti savo seną, gražią vertingą kalbą ir ją visuomet vartoti, 6) lietuvis turi eiti savu lietuvišku keliu, reikštis lietuviškomis savybėmis — lietuviškai galvoti ir lietuviškai darbuotis, 7) lietuvis privalo stengtis, kad tarp visų lietuvių meilė ir vienybė viešpatautų, 8 ) lietuvis turi rūpintis, kad tarp visų lietuvių luomų idealu būtų lietuvybė, 9) lietuvis privalo įsisąmoninti ir ugdyti lietuvišką susipratimą bei lietuvišką sąmonę, 10) lietuvis kuria lietuviškoj dirvoj ir rūpinasi išvystyti visas lietuviškas kūrybines galias.


Geiste, niekada neatsakiau pagalbos, priešingai, sakiau, esant bėdai galim susitikti (būrimas nėra pagalba, o paslauga smalsumui tenkinti).
Nelaikau jūsų kokios nors sektos pasekėja, pati puikiai žinot ir patyrėt mano pagalbą, kai šiuo klausimu buvote užpulta spaudoje. Keista ir girdėt, kad neva tai vietoj tikros šviesos jums siūlomi mėnesio atšvaitai. Pasigilinkite į savo mintis ir veiklą, ar neatspindite kieno nors jums įteigtų minčių? Kiek pati einate lietuviškos dvasios gaivinimo kryptimi?
Manau diskusija prarado savo prasmę, nes išsakius savo pozicijas, neliko bendrumo ir krypties. Nors Geiste, manau, turime siekti Lietuvoje bendrumo, kiek individualistai nebūtume. :)

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbkuronas/viewt ... 6d195205c3


Ket Kov 09, 2006 1:11 pm
Aprašymas WWW
Standartinė 
O žinot, man kilo toks klausimas. Jei jis jums atrodys kvailas- atleiskit.
Šiam gyvenime aš esu lietuvė ir gyvenu Lietuvoje. Praėjusiame gyvenime gyvenau Tadžikijoje, dar anksčiau- Taivanyje.
Ar būtina man kiekviename gyvenime domėtis to krašto, kuriame gimiau, praeitimi?

Baltas, tau ir man gerai žinomas įvykis mane sulaužė. Po to aš nebegaliu atsitiesti. Gal kada nors pavyks...


Ket Kov 09, 2006 4:11 pm
Standartinė 
Geiste, žinai, ko gero nebūtina, juk niekas neverčia :) žinai, pusdykumėje mačiau keistus augalus, nesuprasi, kur šaknys, kur lapai, papučia vėjelis ir jie rieda bilia kur... pusteli iš kitos pusės - rieda į kitą pusę... Na, laužui prakurti tinkami tie augaliukai :) Bet man asmeniškai patinka stiprūs, tvirti medžiai, tvirtai įsikibę savo šaknimis į žemę :) Į savo žemę, į ką gi jie dar gali kabintis ??????:)
Gerai ten, kur mūsų nėra, bet Juodkrantėje geriausia :) Čia asmeniškai man :)


Pen Kov 10, 2006 2:42 am
Standartinė 
Baltai : įdėjos man tos artimos, kurias tu išvardijai, tikrai artimos, tik štai žodžiai..... Žinai, kelis kartus perskaičiau tai ką tu parašei mėlynai ir kiekvieną kartą nevalingai iškyla - "ekonomika turi būti ekonomiška", "chemizuokime žemės ūkį", aplodismentai pereinantys į ovacijas 25 partijos suvažiavime :) Manau, meni tas debiliškas kalbas, nors pačios idėjos lyg ir neblogos buvo, bet kaip kokčiai jos skambėdavo tada, dabar skamba kaip anekdotas :)
Va vėl netyčia suradau kitokius žodžius :

Apie naująjį dievaitį
Kai kur pasauly dar tautų gyvena ir esama bandų nemaža, tik ne pas mus, o broliai mano: čionai gyvuoja tik valstybės.

Valstybė? Kas jinai per daiktas? Gerai! Dabar klausykit atidžiai, aš pasakysiu žodį savo, kaip tautos miršta.

Valstybė - tai šalčiausias iš visų šaltų siaubūnų. Šaltai jinai meluoja, ir melas šis iš jos burnos mums plūsta: "Aš, būdama valstybė,- sako ji,- esu tas pats, kas ir tauta."

Apgaulė tai ir melas! Kūrėjai buvo tie, kurie tautas sukūrė ir meilę bei tikėjimą joms davė: taip jie gyvenimui tarnavo.

Naikintojams priklauso tie, kas spąstus spendžia daugumai žmonių, vadindami save valstybe: jie laiko kardą virš galvą iškėlę ir verčia juos šimtus geismų savų patenkint.

Bet kur tauta dar egzistuoja, ten ji valstybės nesupranta ir neapkenčia jos kaip žvilgsnio pikto, kaip papročių ir teisių pažeidėjos.

Štai tokią mintį aš jums duodu: juk visos tautos turi tik joms būdingą gėrio, taip pat ir blogio kalbą, kurios kaimynas nesupranta. O kalbą tą ji susikūrė iš papročių savų ir teisių.

Tačiau valstybė melą skleidžia visom kalbom - tiek gėrio, tiek ir blogio: ir ką ji tik pasako, yra gryniausias melas, o ką jinai įgijus turi, ji turi tai pavogus.

Netikra juk yra joj viskas: dantim vogtais ji kandžioja kiekvieną, plėšrūnė toji. Net josios viduriai - ir tie dirbtiniai.

Dviejų kalbų, kurių viena gėriu, kita - blogiu vadinas, yra ji maišalynė: štai tokį ženklą duodu jums kaip simbolį valstybės. Iš tikro ženklas Šitas mirties tik valią rodo! Išties jis moja tiems, kas mirtį skelbia!

Per daug žmonių pasaulin mūs ateina: atliekamiems šitiems ir buvo išrasta valstybė!

Pažvelkit tik, kaip tuos jinai vilioja, kurių toks perteklius didžiulis! Ir kaip ji ryja juos ir kramto, ir kaip juos atrajoja!

"Nėra šioj žemėj nieko, kas būt didesnis už mane: esu aš Dievo pirštas tvarkantysis",- taip baubia pabaisa šitoji. Ant kelių puola tuoj ne vien tik ilgaausiai bei trumparegių minios!

Net jums, jūs sielos didžios, ji kužda savo melą juodą! Deja, ji randa raktą į širdis turtingąsias, kurios save taip noriai švaisto!

Taigi ir jis jinai atskleidžia, ir jus, kurie jau Dievą senąjį įveikę esat! Pavargote jūs kovoje, o štai dabar ir nuovargis jūsiškis tarnauti dar naujam dievaičiui ima!

Herojais ir garbingais vyrais apsistatyt save norėtų dievaitis tas naujasis! Mielai jis šildos spinduliuos, kuriuos tarytum saulė skleidžia jam sąžinė švarioji,- pabaisa tas šaltasis!

Dievaitis naujas duos j u m s visko, jei j ū s tik garbinsite jį: taip perka sau jis žavesį dorovių jūsų ir išdidžių akių jūs žvilgsnį.

Jisai jus masalu naudoja, kad priviliotų tuos, kurių tiek daug yra privisę! Tada ir buvo sugalvotas tas pragariškas išradimas, mirties arklys, žvangąs visa puošnybe savo ir dieviškų garbės ženklų gausybe!

Taigi mirtis žmonių daugybei nesunkiai buvo išrasta, mirtis, kuri save gyvenimu garsina: išties - ta paslauga širdinga visiems mirties skelbėjams!

Valstybė man - tai toks dalykas, kur tik visi - nuodų gėrikai, gerieji ir blogieji, kur žmonės alei vieno save praranda patys, gerieji ir blogieji, kur žudos visi iš lėto - ir tai "gyvenimu" vadinas.

Pažvelkit štai į tuos, kurių per daug yra! Jie vagia darbus išradėjų ir savinas lobius išminčių: švietimo vardą jie šitai vagystei davė - ir viskas tampa jiems liga bei šaltiniu visokio blogio!

Pažvelkit va į tuos, kurių tokia gausybė! Jie serga nuolatos ir lieja savo tulžį - ir laikraščiu tatai vadina. Jie ryja vienas kitą ir net suvirškint nepajėgia.

Pažvelkit dar į tuos, kurių nereikia! Jie turtų įsigyja ir vis labiau dėl to nuskursta. Valdžios jie trokšta ir pirmiausia pinigų daugybės, to įnagio galybės,- o vargšai nelaimingi!

Žiūrėkit, kaip jie lipa, tos mikliosios beždžionės! Jie ropščias per kits kitą ir tempia tuos, kurie aukščiau įsliuogę, žemyn į purvą ir bedugnę.

Visi jie veržiasi į sostą: jų galvos pramuštos dėl jo,- lyg laimė ten sėdėtų! Dažnai soste tik mėšlas kiurkso, ir neretai ant mėšlo sostas stūkso.

Visi man jie yra bepročiai - tai medžiais sliuogiančios beždžionės ir karštakošiai. Bjauriu kvapu man atsiduoda dievaitis jų, pabaisa tas šaltasis: man dvokia jie visi, šitie tarnai dievaičių.

O, broliai mano mieli! Nejau uždusti norit šitų nasrų ir potroškių tvaike? Verčiau išdaužkit langus ir šokite į orą gryną.

Toliau kiek galit bėkite nuo dvoksmo šito! Nuo stabmeldystės tų, kurių per daug privisę, jūs pasitraukit!

Nelaukę nieko sprukit nuo smarvės tos didžiulės! Tolyn nuo šių aukojamų žmonių svilėsių!

Didžioms sieloms ir šiuomet laisva yra dar žemė. Dar daug yra tuščių buveinių, kur atsiskyrėliai po vieną ar po du gyvent galėtų, kur dvelkia jūrų vėjai gaivūs.

Didžioms sieloms tiesus dar kelias gyveniman laisvajan. Išties, kas maža ką teturi, tas dar mažiau turės: palaimintas tebūna tasai neturtas mažas!

Tik ten, kur baigiasi valstybė, yra pradžia žmogaus, kuris nėra nereikalingas: tenai giesmė suskamba to, kurs būtinas yra,- giesmė nauja ir negirdėta, giesmė, kurios negalima pakeisti.

Tenai, kur b a i g i a s i valstybė, - nukreipkite akis ton pusėn, o, broliai mano! Ar jūs vaivorykštės nematot ir tiltų tų, kurie į antžmogį jus veda?-

Štai taip Zaratustra kalbėjo.

Baltai: tu paskutiniu metu kažkoks suirzęs, pabandome vėl karštai pasiginčyti, gal aprims, gal kažką vėl gero surasime karštame ginče :)


Pen Kov 10, 2006 12:41 pm
Paslapčių ieškotojas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Sek Geg 30, 2004 12:28 pm
Pranešimai: 233
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Tiems, kas domisi "anastasininkais" yra gera proga pasižiūrėti apie juos laidą, kuri bus rodoma per LNK. Vakar vakare mačiau gana intriguojantį anonsą. Gaila, tik nelabai įsidėmėjau kada tą laidą rodys. Berods apie "anastasininkus" bus rodoma laidoje "Ties riba" 17 val. šeštadienį. Tačiau dar reikėtų pasitikslinti. Galų gale manau kad dar šį vakar parodys ne vieną kartą tą anonsą, bereikia tik įsijungti LNK :)
Su geriausiais linkėjimais visiems - gero savaitgalio. :)

_________________
Kaip žiūri taip ir matai :)


Pen Bal 07, 2006 12:46 pm
Aprašymas
Standartinė 
Perskaičiau pirmas šešias knygas. Daug kas patiko. Kitos jau nebesiskaito, tik pavarčiau. Anastasijos hektarą turėjau jau iki jos knygų pasirodymo. Tiesiog paveldėjau žemę iš senelių, apsodinau miško medžiais, dabar vis gražinu. Tai mano ramybės ir atsipalaidavimo oazė. Ko moko anastasija - viską daryti su meile. Mylėti gamtą, žemę. Augalus auginti su meile. Manau, niekas nesiginčys, kad tai puiku. Bet kiekviena idėja visada susiranda pasekėjų-fanatikų. Juk anastasijiečių tarpe yra tokių, kurie knygas cituoja kaip bibliją. Ir nei žingsnio į šoną. Jeigu kažkam tų knygų idėjos padėjo tapti geresniam, pamatyti gamtą vaiko akimis ir nuoširdžiai pasidžiaugti savo pasodintu medžiu, tai puiku. O šiaip, manau, tai eilinė komercija, pinigų darymas. Gero ir be rūpesčių gyvenimo pažadai, ir žmogus susigundo. O realybė kitokia. Kažkodėl girdėjau, kad žemės nuosavybės dokumentų sutvarkymas stringa kai kur. Kodėl? Iš kur kliūtys tokioms "tyroms" idėjoms? Arba saulėtų bardų karavanas. Išreklamuotas kaip kažkoks stebuklas. Gal susirinkim į lietuviškas vakarones, ir bus ne prastesnis stebuklas. Juk ne pačios gyvenvietės idėja prasta, aš norėčiau gyventi tarp bendraminčių, bet ne fanatikų.


Tre Geg 17, 2006 5:08 pm
Standartinė 
Šeštadienį buvau anastasijiečių organizuotoje gegužinėje. Ji vyko sodyboje netoli Vilniaus. Buvo susirinkę daugiau nei 60 suaugusių ir apie 20 vaikų. Žmonės patalkininkavo sodybos šeimininkei, paskui padainavo, pagrojo, pabendravo... Ir nemačiau ten jokių fanatikų.


Tre Geg 17, 2006 5:51 pm
Forumo krivis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1634
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Jei jų judėjimas nesiremtų grožinės literatūros pasakaitėmis, daugiau pasidomėtų savąja Lietuvėle, gal iš ties rastume bendrų sąlyčio taškų. Galim paieškot kas mus sietų, o tada galim iškelti ir disputą, kad ir forume. Paskui bus matyt, ar verta su tais tautiečiais ieškot kažko bendro. Mane stipriai atšaldė nuo jų bendrijos tokie "fanatikai", kaip čia pasireiškęs pilietis, kuris ypač eskalavo "dolmeno" pasakaites. Žinoma, apie visus negalima spręsti iš vieno šiukšliaus, bet perkėlimo reakcija buvo spontaniška.

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbkuronas/viewt ... 6d195205c3


Tre Geg 17, 2006 8:40 pm
Aprašymas WWW
Standartinė 
Nelaikau savęs anastasijiete. Skaičiau visas Megre knygas, nuėjau į keletą anastasijiečių susiėjimų, bet manęs ten netraukia- labai skirtingi žmonės ten renkasi.


Tre Geg 17, 2006 9:15 pm
Forumo krivis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1634
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Tai kas ten patiko/nepatiko? Kas atstumia? Kodėl jie taip prisirišę prie to žodžio anastasijiečiai, jau geriau Marijos žemiečiai :lol:

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbkuronas/viewt ... 6d195205c3


Tre Geg 17, 2006 10:31 pm
Aprašymas WWW
Standartinė 
Aš pati neplanuoju turėti hektaro, nes manęs žemės ūkis visai netraukia. Taigi nelabai apie ką turiu su jais šnekėtis. Yra ten keletas mano draugų, kurie organizuoja vasarą vaikams stovyklas, domisi pedagogika. Su jais ir randu bendrą šneką. Mane taip pat domina Ščetininas, bet puikiai suprantu, kad analogiškos mokyklos Lietuvoje įkurti yra neįmanoma- tai bus tik tos mokyklos parodija.
O gegužinėje visi darė tai, kas norėjo: vienam būrely liaudies dainas dainavo, kitam "Šiva Šiva"...
Man patiko tai, kad visi susirinko gerai nusiteikę, buvo labai draugiški vienas kitam, ir buvo tik keli buteliai alaus, kas lietuviškam sambūryje yra keista (tai labai nustebino mano vyrą) :wink:
Taigi pabendrauti, pabūti gamtoje buvo smagu.


Ket Geg 18, 2006 5:51 pm
Paslapčių ieškotojas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Sek Geg 30, 2004 12:28 pm
Pranešimai: 233
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Dažnai akcentuojamas pasisėdėjimas gamtoje, geroje kompanijoje, ar su dainom, po talkos, aptvarkius aplinką, ir su keliais butelaičiais alaus, nemanau, kad yra anastasininkų esmė. Tokiu atveju, galėčiau išvardinti masę pažįstamų, kurie "tuo" užsiima. Elementarus poilsis gamtoje ir tiek. Be to tie žmonės net nėra girdėję apie taip vadinamus "anastasininkus".
Pats judėjimas apsikaišęs "geros nuotaikos", "gamtos mylėtojų" ir dar visokiais gražiais lozungais, kurių pasiilgo pramonės smogu apnuodyti, nuo miesto įtampos pavargę žmonės, tiesiog spekuliuoja tokių žmonių jausmais, kaip ir munistai "tyros meilės" idėja. Esmės kol kas čia pasisakiusiųjų prijaučiančiųjų anastasininkams nuomonėse taip ir nepamačiau. Tik plaukiojimą paviršiumi- oi kaip ten linksma, kaip gera ir gražu. Puiku, tada linksminkimos, pakol jauni esma :wink:

_________________
Kaip žiūri taip ir matai :)


Pen Geg 19, 2006 11:27 am
Aprašymas
Standartinė 
O argi blogai pabūti su maloniais žmonėmis gamtoje? Kiekvienas leidžia savaitgalius taip, kaip nori. Juk jie tam ir skirti, kad žmogus pailsėtų nuo savaitės darbų...
Aš apskritai esu toks žmogus, kuris nenori niekam priklausyti: jokiai partijai, jokiai organizacijai, jokiai religijai, jokiam sambūriui. Einu ten, kur noriu, kai turiu tam poreikį... :)


Pen Geg 19, 2006 3:40 pm
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 114
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė 
Man truputį keista, kad knyga ir jos gerbėjai peikiami/ atstumami tos knygos net neperskaičius, o tik susiformavus išankstinį neigiamą nusistatymą... :?

_________________
Mylėdama mokausi.


Sek Geg 21, 2006 10:35 pm
Aprašymas
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 68 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5  Kitas


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forum/DivisionCore.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007