Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 5:51 pm



Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 2 pranešimai(ų) ] 
Aukštosios akmens amžiaus technologijos Maltoje 
Autorius Žinutė
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 1178
Miestas: Vilnius
Standartinė Aukštosios akmens amžiaus technologijos Maltoje
Cituoti:
Aukštosios akmens amžiaus technologijos Maltoje
Viduržemio jūros saloje Maltoje giliai po žeme yra viena didžiausių akmens amžiaus mįslių Europoje. Sostinę Valetą supa daugybė mažų miestukų, vienas jų - Hal Saflieni. 1902 m. čia buvo padarytas šimtmečio atradimas.
Paveikslėlis
Statybininkai, kasę duobę pamatui, netikėtai pamatė nemažai vienodų, labai gerai išsilaikiusių patalpų. Statybų savininkas nebuvo sužavėtas radiniu, nes jautė, jog moksliniai tyrinėjimai užtęstų statybos laiką. Samdomus darbininkus jis įtikino nuslėpti atradimą ir statybos darbai buvo tęsiami ir baigti. Tačiau paslaptis apie požeminį namą nebuvo išsaugota. Iki aštuntojo dešimtmečio pradžios jį buvo galima apžiūrėti, tai viena iš svarbiausių salos priešistorinių laikų įžymybių.
Paveikslėlis
Požeminis namas buvo laikinai uždarytas, nes baimintasi, jog nuo lankytojų iškvėpto oro gali pradėti gesti akmuo. Kokios gi paslaptys glūdi giliai po žeme? Į požemį įeinama per minėtąjį 1902 pastatytą namą. Požemis trijų aukštų, dvylikos metrų. Daugybė vienas virš kito esančių kambarių iškalti iš vientisos uolos. Čia yra įvairaus dydžio įėjimų, koridorių, kambarių, nišų. Tarp jų stūkso kolonos, remiančios pagrindinės salės kupolą. Visa tai nepriekaištingai atlikta: matyti statūs kampai, akmeninės sąramos, tiesios linijos. Galingi monolitiniai blokai be jokio plyšio kyla iš akmeninių grindų. Visas statinys sukuria vieningumo įspūdį, nes yra iškaltas iš vieno uolos gabalo.
Paveikslėlis
Kam tarnavo šis nuostabus statinys? Iš karto perspėju, mokslininkai neturi vieningos nuomonės. Akmuo taip puikiai apdirbtas, jog sunku patikėti, kad darbas buvo atliktas primityviais įrankiais. Archeologai mano, kad požeminio namo amžius yra apie 5500 metų ir kad jis buvo akmens amžiaus Maltos gyventojų orakulo vieta. Ši mintis kilo todėl, kad pastate yra neįtikėtinai puiki akustika. Tereikia sušnibždėti į sienoje esančią įdubą, ir balsas bus sustiprintas kelis kartus. Kuo žemesnis balsas, tuo labiau jis stiprėja. Kas prieš tūkstantmečius taip puikiai nusimanė apie akustiką? Tai tiesiog „Hi-Fi“ įrenginys, senovėje iškaltas iš akmens pagal išankstinį planą.
Paveikslėlis
Sunku patikėti, kad akmens amžiaus žmonės tai suprojektavoir padarė. Jiems ši užduotis per sunki. Kas gi buvo statinio architektas, kieno smegenys sumąstė šį šedevrą? Septyni laiptai veda iš antro aukšto, kuriame yra akustinė įranga, į pirmą. Paskutinė pakopa baigiasi vienoje iš daugelio įdubų (jei nežengsi į šalį). Visos duobės atskirtos aukštomis sienomis ir sudaro siaurą gilų rūsį, paskutinėje duobėje yra daug apvalių urvų, kuriuos galima pasiekti šliaužiant siauru koridoriumi. Nei viso požeminio namo, nei pirmo aukšto paskirtis neaiški. Giliai po žeme atrastas ir kraupus radinys: po metro gylio kaulų dulkėmis – daugybė žmonių kaulų! Žymus Maltos archeologas Temistoklis Zamitas suskaičiavo, kad tai – šešių, septynių tūkstančių žmonių kaulai. Kam buvo reikalingas požeminis namas? Kokias paslaptis jis saugo? Žinoma tik tiek, kad Maltos gyventojai nuo senų laikų vengia šios mįslingos vietos.

Štai mano nuomonė: požeminis namas jau keletą metų uždarytas, nors artėja jo atidarymo laikas. Kaip bemąstytumėm - jo uždaryti visai nereikėjo. Juk požeminiame name yra dar vienas technikos stebuklas, niekaip nesusijęs su akmens amžiumi, – aukščiausios klasės oro kondicionavimo sistema. Ar lankytojų mažai, ar daugiau nei penkiasdešimt žmonių leidžiasi siaurais laiptais žemyn, temperatūra nekinta. O juk dėl Pietų saulės prakaituojantys turistai yra tikri radiatoriai, kurie turėtų tuoj pat įkaitinti patalpas. Galbūt norėta, kad kuo mažiau žmonių žinotų apie paslaptingą, aukšto techninio lygio stebuklą, nes klasikinėmis mokslininkų teorijomis čia nieko nepaaiškinsi. Kaip besuktum galvą, jokia teorija netinka. Aišku tik viena: mūsų žiniomis, tuometiniai Viduržemio jūros salos gyventojai negalėjo sukurti tokio aukšto techninio lygio stebuklo, koks yra Hal Saflienyje. Taigi spėliokite ir kurkite teorijas!

Parengė Tomas Kalibatas

balsas.lt

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Šeš Sau 09, 2010 10:35 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 1178
Miestas: Vilnius
Standartinė Re: Aukštosios akmens amžiaus technologijos Maltoje
Valetta - Museum of archeology
http://www.youtube.com/watch?v=SguuYp_jFCQ&NR=1

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Šeš Sau 09, 2010 11:36 pm
Aprašymas WWW
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 2 pranešimai(ų) ] 


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forum/DivisionCore.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007