Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 8:58 pm



Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 10 pranešimai(ų) ] 
PATARIMAI IEŠKANTIEMS DARBO 
Autorius Žinutė
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė PATARIMAI IEŠKANTIEMS DARBO
12 SĖKMĖS LAIPTELIŲ IEŠKANTIEMS DARBO

Patarimai ieškantiems darbo:
1. Ieškoti darbo reikia visada, nors ir labai geras dabartinis Jūsų darbas. Rytoj ar poryt jį galite prarasti dėl priežasčių, nepriklausančių nuo Jūsų. Jei nusprendėte, kokio darbo ieškote, praneškite apie tai visiems aplinkui. Kuo daugiau akių ir ausų, tuo geriau.
2. Jeigu Jus atleido neteisingai, pirmiausia pasistenkite atsikratyti pagrįsto pykčio, nes jis niekais pavers visas Jūsų pastangas susirasti naują darbą.
3. Nesitikėkite rasti lygiai tokį patį darbą, kokį turėjote. Būkite pasirengęs pakeisti veiklą taip, kad susidorotumėte su naujuoju darbu ir jaustumėte malonumą.
4. Jeigu norite, kad Jūsų pastangos būtų sėkmingos, pirmiausia pagalvokite, ką reikėtų padaryti, kad jos sužlugtų. Taip taip, būtent sužlugtų. Viename stulpelyje surašykite, ko nereikia daryti, o kitame - priešingus veiksmus ir turėsite sąrašą priemonių, garantuojančių Jums sėkmę.
5. Jums niekas nieko neskolingas, jei norite gauti darbą - teks pakovoti.
6. Ieškokite darbo intensyviai: du trečdaliai tam sugaišta ne daugiau kaip 5 valandas per savaitę, o Jūs prisiverskite tam skirti 6 kartus daugiau. Į darbdavį vidutiniškai kreipiamasi 6 kartus į mėnesį, o Jūs tai darykite du kartus per dieną.
7. Tai, kaip Jūs ieškote darbo, daugeliui darbdavių parodo, kaip dirbsite jį gavęs. Todėl ieškodami tingiai, vangiai, demonstruodami atsainumą šiam procesui, pasmerksite save nesėkmei.
8. Kuo daugiau laiko sugaišite nustatydamas, kuo skiriatės nuo kitų, galinčių atlikti tokį pat darbą, tuo didesnės Jūsų galimybės.
9. Visą laiką rūpinkitės savimi, būkite tvarkingas, gerai apsirengęs, neužmirškite gerų manierų, kad ir kur beeitumėte. Niekada nežinai, kas tave mato. Kiekvienas susitikimas gali būti netikėtas ir padėti susirasti darbą.
10. Stenkitės padaryti kuo geresnį įspūdį ir patikti darbdaviui, net jei akivaizdu, jog Jums nėra nieko tinkamo. Jei deramai elgsitės, galite sulaukti vertingo patarimo, o gal firma progai pasitaikius Jus rekomenduos savo partneriams.
11. Mandagiai, bet atkakliai priminkite apie save po kurio laiko, pasiteiraukite, gal kas pasikeitė - gal jie ieško naujo darbuotojo.
12. Organizacijos ieško nugalėtojų: pateikite save kaip likimo dovaną jų įmonei. Gink Dieve, neatrodykite kaip pasigailėjimo vertas verkšlentojas!

Informacijos šaltinis: "Darbo biržos naujienos" 97 Nr.36


Kodėl darbdaviai dažniausiai pasako "ne"?


Priežastys, dėl kurių darbdaviai dažniausiai nepriima žmogaus į darbą. Prieš einant į interviu su darbdaviu atkreipkite dėmesį į tai, kas dažniausiai darbdavį paskatina pasakyti potencialiam kandidatui “ne”:
• Skurdi žmogaus išvaizda
• Per didelis aktyvumas
• Nesugebėjimas aiškiai reikšti savo mintis
• Susidomėjimo ir entuziazmo stoka
• Tolimesnės karjeros neplanavimas, neturėjimas jokių siekių ir tikslų
• Nervingumas, pasitikėjimo savimi trūkumas
• Pagrindinis dėmesys sukoncentruotas tik į gausimų pinigų kiekį
• Gerų manierų, takto ir kantrybės stoka
• Neigiami atsiliepimai apie buvusį darbdavį
• Akių kontakto su pašnekovu nebuvimas
• Pavėlavimas į interviu

Taigi, stenkitės išvengti paminėtų klaidų, daugiau pasitikėjimo savimi ir tiesiu keliu į sėkmę!

Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:11 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Jei netekai darbo...


Artūras Krygas, psichologas


Vis daugiau žmonių Lietuvoje tampa bedarbiais. Deja, remiantis statistika, – daugiausiai moterys. Ką daryti, jei sužinojote, kad jūsų etatą naikina? Ar iš tiesų tai „pasaulio pabaiga"? O galbūt tai tiesiog liguista mūsų psichikos reakcija?

Keturi patarimai, kaip išvengti panikos

„Po to, kai mane iškvietė pas vedėją ir pranešė, kad mano etatą panaikina, aptemo akyse. Neturėjau jokio kito pragyvenimo šaltinio! Kur dabar susirasiu darbą, iš ko gyvens mano šeima (vyras parnešdavo grašius)? Du mėnesius gydžiausi nervus".
Gabija, 33 metų bedarbė

„Neteikiu ypatingos reikšmės atleidimui iš darbo. Per pastaruosius dešimt metų jo netekau kokius penkis kartus. Esu optimistė, visada tokiais atvejais sakau sau, jog nepražūsiu, tik nereikia panikuoti, svarbiausia – sveikata ir ramybė".
Vida, 34 metų prekių žinovė

Turiu atgauti pusiausvyrą


Pirmoji klaida, kurią galite padaryti, netekusi darbo, tai pervertinti įvykio svarbą.

Tai tipiška reakcija, bet juk reikia protauti.

Kai trisdešimtmetė Aistė neteko darbo, nes uždarė leidyklą, ji puolė panikuoti. „Man kilo mintys net apie savižudybę, – prisipažįsta. – Buvau tikra, kad daugiau niekur ir niekada nebesusirasiu tarnybos. Vilniuje pilna bedarbių!"

Po pusmečio Aistė pati įkūrė savo leidyklą, kurioje šiandien be jos dar dirba trys žmonės.

Iš šio pavyzdžio puikiai matyti, kaip nereikia staigiai spręsti. Ji dabar jaučiasi kur kas laimingesnė, negu tuomet, kai dirbo paprasta redaktore pas svetimą žmogų. „Dėkoju likimui, kad taip viskas susiklostė. Jei nebūčiau praradusi darbo – taip ir būčiau likusi pilka pelyte, besidžiaugiančia savo 600 litų per mėnesį".

Apimtas streso žmogus nepajėgia ką nors nuspręsti, kol neatsipalaiduoja.

Netekę darbo žmonės pradeda vos ne tą pačią dieną ieškotis naujo. Nesielkite taip – tai gali blogai baigtis! Bet koks veiksmas juk susijęs su galima nesėkme. Jūsų psichika to gali neištverti. Saugokitės, kad nenutiktų taip, kaip dvidešimt septynerių metų referentei Vaidai iš Kauno. Po netikėto firmos bankroto ji atsidūrė gatvėje ir tą pačią dieną ėmė ieškoti naujos vietos. Deja, niekur ji nebuvo reikalinga: vienoje firmoje pasakė, kad ji sena, kitoje – kad jiems reikalinga „patrauklios išvaizdos moteris". Grįžusi namo, Vaida dažnai verkdavo. Ji nespėjo atsipeikėti, dėl to jos psichika neatlaikė daugybės neigiamų atsakymų (kartais žeminančių). Moteris puolė į neviltį ir iš gilios depresijos turėjo vaduotis besigydydama.

Mano gyvenimas – tai ne vien tik „darbas" ir „uždarbis"

Apimti streso, kartais nebematome gyvenimo prasmės.


Netekę tarnybos, nevertiname tokių dalykų, kaip sveikata, darni šeima, vaikai, nors visos tos vertybės nė negalėtų būti palygintos su „darbo vieta" (kurios dažniausiai laikomės tik dėl pinigų!).


Marija, dvidešimt septynerių mokytoja iš Panevėžio, neteko darbo sujungus dvi mokyklas. Psichologiškai ji tam nebuvo pasirengusi ir neviltis buvo tokia didelė, jog liovėsi šeimai gaminusi valgį, tvarkiusi namus. Į vyro įkalbinėjimus pasėdėti kavinėje, nueiti į svečius – kategoriškai atsisakinėjo. Jai varė siaubą mintis apie „išlaidas" („juk daugiau namo neparnešiu nė lito!"). Nors būtent tokiu metu negalima buvo gailėti tų anaiptol nedidelių pinigų, kurie būtų leidę Marijai atsipalaiduoti.

Šios istorijos pabaiga liūdna. Po metų ji susirado darbą privačioje mokykloje, bet dėl patirto streso prarado sveikatą, o vyras, pavargęs nuo nervingos, „nevaldomos" žmonos, susirado meilužę. Moteris pati sugriovė savo laimę, nemokėdama įvertinti to, ką turėjo. Dabar, kai ji vėl dirba, bet neteko sveikatos ir tvirtos šeimos, tai puikiai supranta.

Iš anksto būkite pasirengusi netekti darbo. Iš anksto sudėstykite vertybes į savo vietas.

Net turėdama gerai apmokamą tarnybą, nepaverskite jos nepakeičiamu stabu. Nedarykite lemtingos klaidos, iškeldama „uždarbį" aukščiau sveikatos, santykių su artimais žmonėmis, aukščiau kasdienio gyvenimo džiaugsmo.

Esu „mano kūnas", o ne mano darbas

Jūsų mintys bus tamsios tol, kol neatsikratysite kaustančios įtampos. Sėdėdamos susikūprinę tvankiame kambaryje, nepajėgsite nugalėti kankinamos aklavietės būsenos. Ką daryti?

Štai pavyzdys. Dvidešimt šešerių metų Daiva dirbo banke, kuris bankrutavo. Tą dieną, kai sužinojo, kad netenka darbo, jai reikėjo eiti į aerobiką, o vakare – į draugės gimtadienį. Nors jautė didžiulę pagundą užsidaryti bute („nenorėjo nieko matyti"), ji vis dėlto paklausė savo proto. Patekusi į aerobikos salę, išgirdusi ritmingą muziką, kartu su draugėmis pasitreniravusi Daiva net pamiršo nemalonų įvykį. Ir nors paskui prisiminė, jos tai nebegąsdino. Paskui Daiva gulėjo vonioje, gėrė kavos ir vartė savo mėgstamą žurnalą... Neatsisakė pasiūlymo nueiti į vakarėlį. Ir kai iš jo grįžo, pajuto, kad to tamsaus jausmo jau neliko. „Atsiras naujas darbas, svarbiausia – nenukabinti nosies".

Jūsų psichikai šiuo periodu reikalingos teigiamos emocijos, o kūnas – neišsenkamas jų šaltinis. Ir vienas stipriausių teigiamų stimulų – seksualiniai malonumai. Daugeliui moterų pakanka „pasakiškos nakties" su mylimu žmogumi, kad rytą gyvenimas prašviesėtų. Moteriai „jausti savo kūną" – labai svarbu. Stiprūs kūniški pojūčiai dovanoja kitus, gyvenimą palengvinančius jausmus.

Jums nesinori eiti į dušą? Sunku išsivalyti dantis? Susišukuoti? Pati mintis apie tai, jog reikia eiti į baseiną, sukelia pasibjaurėjimą! SOS! Esate labai pavojingos būsenos.

Kūniškų malonumų vengimas – pirmasis beprasidedančios depresijos požymis.


Iš kiekvienos algos atidėsiu „juodai dienai"

Kiekviename iš mūsų glūdi „skurdo baimė". Sako, kad ją smarkiausiai jaučia turtuoliai. Privalote atminti: kai netenkate darbo, būtent „skurdo baimė" sukelia pačias sunkiausias psichines būsenas.

Psichotreningas („minčių eigos pakeitimas"), jūsų kūno atpalaidavimas – bus daug efektyvesnis, jei vis raminsitės mintimi: „Artimiausiais mėnesiais turiu iš ko gyventi".

Įsivaizduokite sau dvi moteris, turinčias daugmaž vienodas pajamas, kurių viena gyvena „nuo atlyginimo iki atlyginimo" (neretai skolindamasi net duonai), o kita turi atsargų, lygių jos metiniam (arba bent kelių mėnesių) atlyginimui. Ar vienodai jos reaguos į žinią apie „vietos" netekimą?

Kai Silvijai, vertėjai iš vokiečių kalbos, sekėsi su uždarbiais, ji neskubėjo visų pinigų išleisti pirkiniams, nemažą dalį, maždaug apie porą tūkstančių dolerių, ji atidėjo. Kitais metais leidykloje pasikeitė vadovybė, prasidėjo intrigos, ir Silvijos paslaugų buvo atsisakyta. „Nuėjau į savo mėgstamą kavinę, užsisakiau picos, raudonojo vyno ir greitai nusiraminau, – sako Silvija. - Artimiausiais mėnesiais ir net artimiausiais metais – turiu iš ko gyventi. O per tą laiką kokį nors uždarbį susirasiu. Taip ir nutiko".

Taupykite pinigus „juodai dienai", jei norite sumažinti galimą darbo netekimo stresą. Ir jei jums taip atsitiks, nerimas bus tuo didesnis, kuo mažiau pinigų turėsite susitaupę.

Informacijos šaltinis: žurnalas "Moteris"

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Paskutinį kartą redagavo BURTONIS Tre Lap 09, 2005 12:18 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.



Tre Lap 09, 2005 12:14 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Kaip paruošti gerą CV (gyvenimo aprašymą)?

CV (GYVENIMO APRAŠYMAS)

Pastaruoju metu darbdaviai vis mažiau laiko gali skirti interviu visiems siekiantiems laisvos darbo vietos. Dažniausiai prašoma atsiųsti CV, pagal kurį darbdaviai susidaro pirmą įspūdį apie darbuotoją ir atlieka pirminę jų atranką. Taigi, gerai ir profesionaliai paruoštas CV – tiesiausias kelias sėkmės link.

CV paruošimas


Geriausia CV paruošimą patikėti profesionalams (konsultacinėms firmoms ir pan.), kurie tiksliai žino, kas ir kaip turi atsispindėti gyvenimo aprašyme. Svarbus momentas rašant CV yra tinkamai parinktas popierius. Jis turi būti kokybiškas ir švarus. Dažnai darbdaviai, paskelbę konkursą, gauna gana daug CV, todėl pagrindinis gerai paruoštos CV tikslas – išsiskrti iš kitų šimto CV. Tai galima pasiekti panaudojant kokybišką spalvotą poperių. Marketingo specialistų tyrimai parodė, jog CV, parašytas ant švelniai šiltų spalvų kokybiško popieriaus, iš karto krenta “į akis”. Spalvos galėtų būti šviesiai rožinė, šviesiai pilka, švelniai žydra; reikėtų vengti ryškių spalvų – geltonos, raudonos ir pan. Darbdavys, gavęs šimtą CV, vienos CV peržiūrai skiria ne daugiau nei 30 s. Per tą laiką jis nusprendžia, ar CV vertas dėmesio, ar ne. Tik 10 proc. šio laiko darbdavys skiria teksto skaitymui, o visą kitą laiką - jos apiforminimui. Nuobodūs balti lapai, prasta parašymo kokybė, gramatikos klaidos, informacijos perteklius ar trūkumas nepritraukia darbdavio dėmesio. Atminkite, jog šviesios pastelinės spalvos popierius jūsų CV padarys įdomesnę ir bus maloniau ir ne taip nuobodu skaityti.

CV siuntimas

Dažnai darbdaviai prašo atsiųsti CV faksu arba paštu. Norint pasiekti geresnių rezultatų, reikėtų rinktis pastarąjį. Siunčiant CV paštu galima išlaikyti popieriaus kokybės reikalavimus, įdėti spalvotą nuotrauką. CV siunčiant paštu parinkite tokį voko dydį, dėl kurio nereikėtų lapo perlenkti 4 kartus. Mažiau sulankstytas CV atrodys geriau nei perlenktas keliolika kartų. Tai tiesiog daro geresnį įspūdį. Ant voko nepamirškite užrašyti savo atgalinio adreso. Jei neturite savo adreso lipduko, jį galite užrašyti juodu rašikliu.

Motyvacinis laiškas

Į jus bus atkreiptas dėmesys, jei Jūs prie CV pridėsite prašymą (arba kitaip vadinamą motyvacinį laišką). Jame turėtų būti nurodyta jūsų motyvacija dirbti šį darbą ir kodėl jūs manote, jog esate tinkamas kandidatas. Šis laiškas turėtų būti trumpas. Jo tikslas yra parodyti, jog jūs – kaip tik tai, ko ieško darbdavys. Tai nėra ilgų istorijų pasakojimo laiškas. Rašant prašymą reikėtų atkrepti dėmesį jūsų savybėms bei žinioms, kurios būtų naudingos naujajame darbe.

Rekomendacijos

Ne mažiau svarbios yra rekomendacijos. Jos darbdaviui gali būti pateikiamos dviem būdais:
• CV apačioje užrašote, jog rekomendacijos gali būti pateiktos darbdaviui paprašius. Tokiu atveju nepamirškite eidami į interviu su savimi pasiimti rekomendacinių laiškų, kuriuos pateiksite darbdaviui (aišku, jei darbdavys jūsų paprašys).
• Kita galimybė, kuri dažniausiai naudojama - pridėti rekomendacinius laiškus prie siunčiamo CV. Nepatartina siųsti daugiau nei 2 rekomendacijas. Neperkraukite potencialaus darbdavio informacija apie save. Be abejo, siunčiant rekomendacijas nepamirškite, jog reikia siųsti ne orginalus, bet jų kopijas.

Sudėti į voką lapus reikėtų sekančia tvarka:
• Pirmiausia dedamas rekomendacinis laiškas;
• Ant viršaus dedamas gyvenimo aprašymas (CV);
• Ant viršaus uždedamas prašymas.


Atminkite, jog profesionaliai paruoštas jūsų gyvenimo aprašymas yra galingas pardavimo ginklas, leidžiantis jums pasiekti trokštamą tikslą. Pasistenkite, jog siunčiamas CV darbdavį pasiektų iki nustatytos datos ir nevėluotų.

Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:15 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Keturi psichologinės reabilitacijos periodai netekus darbo

Pirmas periodas – „šokas"

Šis periodas pats sunkiausias. Žmogaus psichika dar tebėra šoko būsenos: kaip gyventi rytoj, užmokėti už butą, telefoną, vaistus ir t.t.

Gyvenimas atrodo juodas, be išeities.

Antras periodas – „reabilitacija"

Būdama tokios būsenos „neieškokite darbo" ir nepasikliaukite tamsiomis mintimis. Pereikite prie reabilitacijos periodo: pirma, bendraukite su artimaisiais, papasakokite jiems savo situaciją – tai padės pažvelgti į save iš šalies, atsikratyti nevilties. Antra, rūpinkitės savo kūnu: plaukiokite, bėgiokite, sportuokite. Šiuo periodu gelbsti seksualiniai malonumai. Įsidėmėkite, kad stresinė būsena – tuo pat metu ir psichologinis, ir fiziologinis reiškinys. Jei jūsų kūnas patiria palaimą – atsiras ir psichologinis lengvumas.

Trečias periodas – „veiksmų planas"


Reabilitacijos periodas – priklauso nuo streso stiprumo ir asmenybės tipo – gali tęstis nuo vienos ar dviejų dienų iki kelių mėnesių.

Atsigavusi ramiai pereikite prie plano, pagal kurį ieškosite darbo. Pernelyg ilgas atsipalaidavimas irgi pavojingas. Numatę strategiją, nusiteikite ilgoms paieškoms.

Ketvirtas periodas – „veiksmas"

Veikite planingai, nekreipdama dėmesio į neigiamus atsakymus. Tegu jūsų siela ir mintys bus užimtos kitkuo – mylimu žmogumi, vaikais, naminiais gyvūnais, gamtos pasauliu...

Pasinaudokite tuo „laisvu" nuo tarnybos laiku. Neprotinga ieškoti darbo „nuo ryto iki vakaro", niekuo daugiau nesidomint. Tokia elgsena parodo, kad dar vis esate pavojingos stresinės būsenos.

Darbo paieškos gali užimti savaitę, mėnesį ir net kelerius metus. Argi protinga tuo laiku „negyventi"? Nesidžiaugti kiekviena diena?

Informacijos šaltinis: žurnalas "Moteris"

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:17 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Kaip pasiruošti interviu?

Dažnai žmonės, ieškantys darbo, sako "buvau daug kartų pakviestas į interviu su darbdaviu, tačiau nieko gero. Niekas neskambina, o kai aš jiems paskambinu - atsakymas būna neigiamas". Visų pirma reikėtų pažymėti, jog nesvarbu, kiek kartų Jūs nueisite į interviu, svarbu - kaip Jūs elgsitės ir ką kalbėsite interviu metu. Taigi, norint gauti teigiamus rezultatus, pirmiausia reikia padaryti namų darbus - labai gerai pasiruošti interviu. Pateiksime kelis patarimus, kaip tai reikėtų padaryti.

Patarimas Nr.1
Suplanuokite iš anksto. Pasistenkite kuo daugiau sužinoti apie firmą, siūlančią darbą, ir apie siūlomą poziciją. Panagrinėkite savo darbo patirtį. Būkite pasiruošę papasakoti apie buvusią darbovietę bei įgytą patirtį atsižvelgiant į naujam darbui keliamus reikalavimus.

Patarimas Nr.2
Parepetuokite. Pasistenkite sugalvoti visus klausimus, kuriuos gali užduoti darbdavys. Surašykite atsakymus ant lapo, jei tai padėtų jums repetuojant. Atsakymai turi tiksliai atitikti darbdavio užduotą klausimą. Pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių klausimų (jie gali skirtis priklausomai nuo būsimo darbo specifikos):
• Papasakokite apie save. (šis klausimas dažniausiai būna pirmas, nes jis "pralaužia ledą" interviu pradžioje. Stenkitės išlaikyti darbdavio dėmesį iki 2 min. Atsakymas į šį klausimą turi būti susietas su nauju darbu bei firma)
• Ką jūs žinote apie mūsų firmą? (atsakymas į šį klausimą darbdaviui parodys, ar jūs iš tikrųjų esate susidomėję šiuo darbu)
• Kodėl mes turėtume pasirinkti būtent jus? (atsakymas "labai reikia darbo" iš karto sužlugdys bet kokias viltis gauti jį. Stenkitės paminėti savo privalumus bei teigiamas savybes, kurios būtų naudingos naujajam darbui. Darbdavys nori išgirsti jūsų motyvaciją siekiant šio darbo)
• Ko jūs siektumėte naujajame darbe, ką stengtumėtės įgyvendinti, pakeisti?
• Kodėl jūs ieškote naujo darbo?
• Kaip apibūdintų jus jūsų draugai, buvę kolegos?
• Kaip apibūdintumėte pats save?
• Papasakokite apie savo paskutinę darbovietę?
• Kokie buvo jūsų pasiekimai paskutiniame darbe?
• Kodėl jūs norite dirbti būtent mūsų firmoje?
• Ko jūs tikitės iš naujojo darbo?
• Jūsų teigiamos savybės.
• Jūsų neigiamos savybės.
• Kaip save įsivaizduojate po 5 metų?
• Kas labiausiai nepatiko paskutinėje darbovietėje?
• Ar turite rekomendacinius laiškus iš buvusių darboviečių (atminkite, jog rekomendacijos duodamos tik tuo atveju, jei jų paprašo darbdavys)
• Kokio atlyginimo jūs tikitės?
• Kokių klausimų, kurių jūs tikėjotės, aš nepateikiau?
• Ar turite klausimų man?

Interviu metu stenkitės atsipalaiduoti, jaustis laisvai, nesukaustytai.
Jei jūs būsite labai geras specialistas, tačiau interviu metu į klausimus atsakinėsite tik "taip" arba "ne", jūsų šansai gauti šį darbą tokie pat kaip laimėti "Aukso puodą".

Patarimas Nr.3 Akių kontaktas. Kalbant su darbdaviu stenkitės palaikyti akių kontaktą. Nesidairykite aplinkui, nenuleiskite akių - parodykite, jog darbas, kurio siekiate, jus tikrai domina.

Patarimas Nr.4 Pokalbio metu venkite neigiamų komentarų bei atsiliepimų apie savo buvusią darbovietę.

Patarimas Nr.5 Adaptuokitės. Klausykitės ir adaptuokitės. Interviu metu atkreipkite dėmesį į biuro, kuriame vyksta interviu, interjero detales, darbuotojų aprangą, vadovo elgesį bei charakterį. Ši informacija padės jums lengviau prisitaikyti prie naujos darbovietės stiliaus, nukreips jus tinkama linkme bendraujant su darbdaviu.

Patarimas Nr.6
Pateikite sąsajas. Stenkitės savo atsakymus susieti su pašnekovu ir jo kompanija. Skirkite dėmesį savo pasiekimų bei savybių, reikalingų siūlomai pozicijai, paminėjimui.

Patarimas Nr.7 Paskatinkite. Paskatinkite vadovą pasidalinti informacija apie jo firmą. Parodykite susidomėjimą firmos veikla. Pateikiame keletą galimų klausimų interviu metu darbdaviui:

• Kodėl ši darbo pozicija dabar yra laisva?
• Kodėl buvęs darbuotojas paliko šį darbą?
• Kaip įsivaizduojate, ką naujas darbuotojas turėtų daryti kitaip nei anksčiau dirbęs žmogus?
• Kokie yra artimiausi bei tolimesni planai, susiję su šiuo darbu?
• Kokie didžiausi sunkumai gali būti šiame darbe?
• Kokią darbų bei priemonių laisvę aš turėčiau, jei būčiau priimtas į šį darbą?


Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:21 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė Kaip elgtis interviu metu?
Kaip elgtis interviu metu?

Pateiksime keletą patarimų, naudingų ieškantiems darbo:
• Jūsų apranga turėtų atitikti darbo, dėl kurio jūs vykstate į interviu, stilių, specifiką.

• Pasižymėkite adresą, telefoną ir vardą žmogaus, su kuriuo bus pokalbis.

• Niekuomet nevėluokite į interviu. Savo laiką suplanuokite taip, kad vietoje, kur bus interviu, jūs būtumėte prieš 10-15 min. iki paskirto susitikimo laiko pradžios.

• Prašymo anketas ir kitus dokumentus užpildykite aiškiai, tvarkingai, juodu rašalu.

• Su savimi turėkite užrašų knygelę, juodą šratinuką, vizitinę kortelę, kelias papildomas CV kopijas.

• Atsineškite rekomendacinius laiškus, vairuotojo pažymėjimo, atitinkamo mokslo baigimo pažymėjimo, kitų reikalingų dokumentų kopijas.

• Apgalvokite klausimus, kuriuos galėsite pateikti inerviu metu. Paruoškite atsakymą į klausimą, kodėl jūs esate pats tinkamiausias specialistas siūlomai darbo vietai užimti.

• Daugiau nei 50 proc. viso bendravimo sudaro neverbalinis. Jūsų laikysena, veido išraiška, gestai, akių kontaktas, apranga - neverbalinės komunikacijos dalys. Būkite natūralus pasisveikindamas, tvirtai paspauskite ranką, tačiau tik tuomet, jei ji jums bus pasiūlyta.

• Leiskite interviuotojui pradėti dialogą. Atidžiai klausykitės.

• Įsitikinkite, ar siūlomas darbas atitinka jūsų norus, įsitikinimus, kompetenciją.

• Papasakokite apie jūsų sugebėjimus. Niekas kitas už jus to nepadarys.

• Būkite lankstus. Darbdaviai ieško tokių darbuotojų, kurie greitai adaptuojasi naujame kolektyve, gerai dirba komandoje be didelių skundų ar specialių užgaidų. Papasakokite kokią nors istoriją iš praeities, iliustruojančią jūsų lankstumą.

• Visus užduodamus klausimus sutikite su šypsena. Atsakykite sąžiningai ir tiesiai. Prieš atsakydamas, sudėliokite atsakymą galvoje. Jei jūs nesupratote klausimo, paprašykite pakartoti ar paaiškinti. Neskubėkite, tačiau būkite ryžtingas. Atsakydami į sudėtingą, galintį neigiamai atsiliepti jūsų įvaizdžiui, klausimą, naudokite "sumuštinio modelį": pateikiama teigiama informacija, šalia jos pridedama neigiama dalis, o užbaigiama teigiama išvada. Teigiama pabaiga palieka gerą įspūdį. (Klausimas: Man rodos, paskutinius penkerius metus jūs niekur nedirbote? Atsakymas: Aš studijavau, auginau vaiką ir tvarkiau mūsų namų reikalus. Dabar aš esu visiškai pasiruošusi darbui ir turiu atitinkamą jūsų siūlomam darbui kvalifikaciją.)

• Baigiant pokalbį apibendrinkite, kodėl jūs tinkamiausias kandidatas. Paminėkite jūsų stipriąsias puses, kurias užmiršote paminėti interviu metu. Jei jūs norite šio darbo, taip ir pasakykite!

• Paklauskite, kada bus priimtas sprendimas dėl priimamo į darbą žmogaus; galbūt numatomas papildomas interviu; kada jūs turėtumėte paskambinti dėl rezultatų ir pan.

• Po interviu įvertinkite, kas pavyko geriausiai, ką galima būtų pataisyti. Po interviu 24 val. laikotarpyje nusiųskite padėkos laišką asmeniui, su kuriuo vyko pokalbis.

Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:22 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė Ką reikėtų daryti po interviu?
Ką reikėtų daryti po interviu?

Paprastai žmonės, ieškantys darbo, grįžę po interviu su darbdaviu, tiesiog atsipalaiduoja, nuleidžia rankas ir laukia darbdavio skambučio. Lietuvoje nėra įprasta elgtis kitaip. Tačiau tvirtai pasiryžus susirasti darbą reikia imtis visų įmanomų priemonių.
Praėjus interviu jūs galite nusiųsti darbdaviui padėkos laišką. Tai gali nuskambėti keistai, tačiau tuo jūs tikrai išsiskirtumėte iš kitų savo konkurentų. Šiuo žingsniu jūs dar kartą atkreipsite darbdavio dėmesį į save. Nuolatos kelkite sau klausimus: "ką paprastai daro kiekvienas ieškantis darbo?", "ką aš dar galėčiau padaryti kitaip siekdamas įtikinti darbdavį, jog aš esu geriausias kandidatas, tinkantis siūlomam darbui?". Nebijokite darydami neįprastus veiksmus parodyti darbdaviui, kad jūs tikrai esate geriausias žmogus šiam darbui.
Padėkos laiškas jūsų darbo paieškoje yra ne tik teisingas sprendimas, bet ir efektyvi darbo paieškos strategija. Kiekviena padėka yra papildoma galimybė parduoti jūsų kvalifikaciją, žinias ir sudaryti teigiamą įspūdį skaitytojui. Ieškant darbo jūs turite parodyti savo atkaklumą. Nelaukite galimybių įsidarbinti - sukurkite jas patys.
Padėkos laiškas išsiunčiamas vienos dienos laikotarpyje po jūsų interviu. Pradžioje pažymėkite poziją, į kurią pretendavote ir kada vyko interviu. Laiškas turi būti asmeniškai adresuotas žmogui, su kuriuo vyko pokalbis. Kreipiamasi vardu, pavarde ir pareigomis. Laiške dar kartą pažymėkite, jog jūs esate susidomėjęs siūloma darbo vieta bei firma, kurioje tektų dirbti. Taip pat parašykite, jog jūs bet kada galite ateiti papildomam pokalbiui arba atsiųsti papildomos informacijos, jei reikia.

Pagrindinės padėkos laiško dalys:
• Kreipimosi pagrindas
• Susidomėjimas darbu
• Trumpas jūsų savybių, žinių, kvalifikacijos pristatymas
• Galimybė parašyti papildomą informaciją, kurios nepaminėjote interviu metu
• Padėka
• Pažymėjimas laiko, kuriuo jūs susitarėte dėl darbdavio atsakymo

Padėkos laiško pavyzdys:

Gerb. p. J. Macaiti,
Dėkoju už suteiktą galimybę susitikti su Jumis šį rytą dėl pardavimų vadybininko darbo vietos. Mūsų pokalbis leido geriau susipažinti su firmos "Pelikanas" veikla bei keliamais reikalavimais darbui.
Mano gilios specialybės žinios ir turima darbo patirtis tikrai teigiamai įtakotų Jūsų kompanijos veiklą. Mano puikios anglų kalbos žinios ir darbas kompiuteriu praverstų dirbant pardavimų vadybininku.
Aš susisieksiu su Jumis sekančią savaitę pasiteirauti apie Jūsų sprendimą dėl darbuotojo pardavimų vadybininko vietai užimti.
Dar kartą dėkoju už sugaištą laiką ir suteiktą dėmesį man.

Su pagarba,
V. Petruškevičius

Atminkite, kad AČIŪ nekainuoja nieko, bet nulemia daug ką.
Dėkoju !
Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:24 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė Darbo sėkmės principai
Darbo sėkmės principai

Elgesys gavus darbą

Praėjus ilgam darbo paieškos etapui, jei jūs viską darėte teisingai, jums nusišypsojo laimė ir jūs gavote darbą. Atrodo, jog tai - kaip tik tai, ko jūs siekėte. Tačiau nepamirškite, jog išlaikyti gerą darbą yra ne ką mažiau svarbu nei jį gauti. Pateiksime keletą gerų patarimų, ko reikėtų nepamiršti naujajame darbe. Galima šiuos patarimus įgyvendinti ir ieškant darbo. Atminkite, jog pirmasis įspūdis, kurį jūs padarysite naujajame darbe savo kolegoms, nulems tolimesnę jūsų sėkmę. "Pirmas įspūdis antrą kartą nepasikartos".

Dažniausiai darbdaviai nepatenkinti naujų darbuotojų požiūriu į darbą, darbo įpročiais, nors jie ir sugeba tą darbą padaryti.

Darbdaviai iš jūsų tikisi:
• Teigiamų emocijų. Teigiamas požiūris yra vienas iš svarbiausių faktorių siekiant sėkmės darbe. Neikite į darbą su niūriomis nuotaikomis, neigiamomis emocijomis, savo problemomis, palikite jas namuose, bare, gatvėje.

• Niekada nevėluokite. Nustatykite, kiek laiko užtruks jūsų kelionė į naująją darbovietę. Pridėkite kelias papildomas minutes prie šio laiko automobilių kamščiams, kitiems nenumatytiems atvejams. Būdamas punktualiu jūs įgysite darbdavio pagarbą ir pasitikėjimą.

• Informuokite savo viršininką iš anksto, jei jūs vėluosite į darbą, sergate ar dėl kitų priežasčių neatvyksite į darbo vietą.

• Stenkitės vadovautis firmos, kurioje dirbate, vidaus tvarka, taisyklėmis, tradicijomis, įpročiais.

• Pateisinkite jums keliamus vadovo lūkesčius ir viltis.

Bendravimas


• Kai norite pakalbėti su vadovu, iš anksto susitarkite dėl pokalbio laiko.

• Būkite komandos nariu. Stenkitės būti paslaugus. Venkite situacijos "aš viską pats žinau", konsultuokitės su kolegomis.

• Paprašykite pagalbos, jei jums jos reikia. Neslėpkite savo klaidų, bet stenkitės jas ištaisyti.

• Palikite savo asmenines problemas namuose. Nesinaudokite darbe firmos įranga (telefonu, kopijavimo aparatu, fakso aparatu ir pan.) siekiant išspręsti savo asmenines problemas.

• Būkite kantrus pačiam sau ir bendradarbiams. Turi praeiti šiek tiek laiko, kol jūs adaptuositės naujame darbe, naujame kolektyve.

• Priimkite kritiką. Nesipriešinkite ir nesiginkite kritikuojami kitų bendradarbių. Išnagrinėkite kritikos esmę ir, jei ji pagrįsta, imkitės visų įmanomų priemonių tai pakeisti.

• Gerbkite kiekvieną firmos narį. Atminkite, jog kildami karjeros laiptais jūs sutiksite tuos pačius žmones kaip ir leisdamiesi.

Apranga

Viena iš svarbiausių pirmojo įspūdžio sudedamųjų dalių yra jūsų apranga. Dažnai dabdaviai pagal aprangą sprendžia, koks jūsų požiūris į darbą. Labai svarbu, kad jūsų apranga būtų švari, tvarkinga ir "nerėkianti". Venkite avangardiškų papuošalų, itin stiprių kvepalų ir pan.

"Gyvenimą sudaro 10 proc. to, kas jums nutinka ir 90 proc. to, kaip jūs į tai reaguojate" (Charles Swindoll)
Informacijos šaltinis: "Nova Lux" konsultantai

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 09, 2005 12:25 pm
Aprašymas WWW
psichologas

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1849
Miestas: Vilnius
Standartinė Ko pasimokyti iš pasibaigusio pokalbio?
Ko pasimokyti iš pasibaigusio pokalbio?

Jeigu norite, kad kitas jūsų pokalbis su pašnekovu pasibaigtų dar sėkmingiau, nepagailėkite laiko ir pasistenkite atmintyje atgaivinti pokalbį - apmąstydami pasibaigusio pokalbio eigą, prisiminkite ir atkreipkite dėmesį į šiuos pokalbio dalyvio elgesio elementus:

- kalbą (žodyną, minčių dėstymo logiką, intonaciją, kalbos greitį, pauzes tarp žodžiu ir frazių);

- poziciją, kurią atskleidė pokalbio metu (norą paimti iniciatyvą, dominuojančią ar pasyvią laikyseną);

- suinteresuotumą pokalbio tema, taip pat pokalbio dalyviais;

- pokalbio akcentus (bendros pokalbio temos ar jo detalių, kokių);

- "aš" vietą pokalbyje;

- elgesio kaitą įvairiuose pokalbio etapuose (pokalbio pradžioje, viduryje, pabaigoje);

- manierą bendrauti "akis į akį";

- pokalbio dalyviu atstumą, kurį stengėsi išlaikyti pašnekovas;

- reakciją į nuomonę, prieštaraujančią jam;

- klausymo manierą;

- bandymus paslėpti savo ketinimus;

- reakciją į pagyrimus, komplimentus, sąmojį, pataikavimą.

Tokia analizė būtina, jei norite, kad kitas pokalbis būtų efektyvesnis. Žinoma, iš anksto sunku prognozuoti konkrečius atvejus, bet sėkmė ateina su darbo patirtimi.

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbpsichologija/ ... 5ec4d1cec5


Pir Lap 21, 2005 2:03 pm
Aprašymas WWW
Svetainės adminas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 869
Miestas: Vilnius
Standartinė Kad darbo sutartis nebūtų susitarimas su velniu
Kad darbo sutartis nebūtų susitarimas su velniu

Andrius Lekavičius
Penki Kontinentai“ žurnalistas


Lietuvoje, kur nedarbo lygis yra pakankamai aukštas, radęs darbą žmogus iškart deda parašą po darbo sutartimi. Tačiau ar tai nėra sutartis su velniu? Kokios yra darbo sutarties praktinės problemos? Kurioj vietoj yla dažniausiai išlenda iš maišo?

Nors tai bemaž retoriniai klausimai, bet dažnam atrodo nereikšmingi: ???Darbo sutartis - tai tik kažkoks popiergalis“. Įmonėse sėdi juristai, kurie ruošia tuos popiergalius ir jie vis tiek atstovauja administracijos ir darbdavio interesams. Eiliniam darbuotojui po to tenka graužti nagus.

Sutarties pasirašymas yra pozityvus dalykas. Tuomet visi yra patenkinti, tiek darbuotojas radęs darbą, tiek darbdavys radęs tinkamą darbuotoją. Nutraukimas pats savaime yra konfliktas, kuriame bent viena pusė dažniausiai yra nepatenkinta.

Prieš svarstant darbo sutarties sudarymo praktines problemas reikia nepamiršti, kad tai gali būti tik teorinis svarstymas, nes darbo sutartis praktikoje kartais išvis nėra sudaromos.

Kalbintas advokatų kontoros ???Vinkleris ir partneriai“ advokatas bei teisinio videoforumo www.forum.lt/teise/ konsultantas Paulius Vinkleris šią situaciją pakomentavo taip:

Darbo sutartis kartais išvis nepasirašoma, kaip ji turi būti pasirašyta raštiškame variante. Tokiu atveju mes turime nelegalų darbą, kuris, pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 21 straipsnį, yra baudžiamas ir užtraukia baudą darbdaviams už kiekvieną dirbantį asmenį nuo 20 tūkst. litų, o darbuotojams - nuo 50 Lt“.

Darbo sutartis turi būti sudaroma nustatyta forma, kuri yra užpildoma prieš pasirašant. Darbo sutarties antras egzempliorius turi būti atiduotas darbuotojui, išduotas darbuotojo pažymėjimas ir darbo sutartis tada turi būti užregistruota darbo sutarčių registravimo žurnale. Visus šiuos teisėtumo reikalavimus privalo užtikrinti darbdavys.

Paprašytas pakomentuoti atvejus, kai darbo sutartyje yra numatytos vienos darbuotojo funkcijos, o darbdavys jam liepia atlikti kitas, P.Vinkleris teigė:

Šiuo atveju pagal "Darbo kodeksą“ dėl tokio darbo, jeigu jis atliekamas toje pačioje darbovietėje, turi būti sudaryta sutartis dėl papildomo darbo. Nesudarius tokios sutarties darbdavys neturi teisės reikalauti iš darbuotojo, kad jis tokį darbą atliktų“.

Be trijų būtinųjų elementų: susitarimas dėl darbo vietos, susitarimas dėl darbo funkcijos ir susitarimas dėl darbo apmokėjimo sąlygų, darbuotojas ateidamas į naują darbą įsipareigoja daug daugiau. Jis įsipareigoja laikytis vidaus darbo tvarkos taisyklių ir to, kas numatyta jo pareigybės aprašyme. Darbo sutartis tik gana ribotai apibrėžia tai, ką darbuotojas turi daryti.

Bet kad laikytųsi, pavyzdžiui, vidaus darbo taisyklių darbuotojas privalo pasirašyti po jomis. Jeigu darbuotojas nepasirašė, vadinasi jis nesusipažinęs, taigi darbdavys neįvykdė pareigos supažindinti darbuotoją su vidaus darbo tvarkos taisyklėmis. Tuomet už šių taisyklių nesilaikymą darbdavys neturi teisės skirti darbuotojui drausminės nuobaudos. Tas pats galioja ir pareigybės aprašymui, kur nurodytos darbuotojo teisės ir pareigos.

Iš viso šito galima padaryti išvadą, prieš pradėdamas dirbti darbuotojas turi susipažinti ir pasirašyti po trimis dokumentais: darbo sutartimi, pareigybės aprašymu ir vidaus darbo tvarkos taisyklėmis.

Tai numato ir "Darbo kodekso“ 99 straipsnio 4 dalis:

Sudarydamas darbo sutartį, darbdavys arba jo įgaliotas asmuo privalo supažindinti priimamą dirbti asmenį su jo būsimo darbo sąlygomis, kolektyvine sutartim, darbo tvarkos taisyklėmis, kitais darbovietėje galiojančiais aktais, reglamentuojančiais jo darbą.“

Lietuvoje nieko nestebina mokėjimų vokeliais sistema, dažnai pasitaikantys žodiniai susitarimai tarp darbdavio ir darbuotojo. Juose sutariama maždaug taip: ???Aš tau mokėsiu tūkstantį“. Darbo sutartyje įrašomas Vyriausybės nustatytas minimumas, o kiti pinigai sumokami vokelyje.

Tai tikriausiai nuo sovietinių laikų užsilikusi mūsų visuomenės bėda. Nelabai kas žino, bet kiek tokie dalykai paplitę kitur.

Pasak P.Vinklerio: "Tokiu atveju turim administracinį teisės pažeidimą ir tuomet tokie veiksmai gali būti įvertinta kaip apgaulingas apskaitos tvarkymas. Tai jau baudžiamosios atsakomybės klausimas“.

Darbuotojas tokiu atveju pralošia mažiau – tai, kad už jį nesumokamos visos numatytos įmokos, socialinis draudimas ir pan. Kartu tai turi reikšmės skaičiuojant pensijas.

Tačiau yra kita medalio pusė, neatmestinas toks atvejis, kai pasikeitus įmonės finansinei situacijai neatmestina galimybė, kad darbuotojas nebemokės kiek buvo sutarta, mokės mažiau ir galiausiai išvis nebemokės.

"Šiuolaikinis Lietuvos darbdavys yra labai ribotas žmogus, – iš asmeninės patirties samprotauja P.Vinkleris, – jis yra despotas, tironas, išnaudotojas”.

Darbdavys elgiasi taip – jis davė žodį, bet jis yra savo žodžio šeimininkas, nori davė, nori atsiėmė. Tokiu atveju darbuotojas neturi teisės reikalauti savo atlyginimo. Jei darbdavio ūkinė padėtis pablogėja ir jis negali atsiskaityti tokiomis sąlygomis, kokios yra numatytos sutartyje.

Kadangi darbo sutarties problemos nekyla iš niekur, tai galima įtarti, jog Lietuvos firmose yra tokių teisininkų, kurie specializuojasi darbo sutartyse, ir ją sudarydami apgaudinėja žmonės. P.Vinkleris tikina, kad su tokiais teisininkais, kurių tikslas apgauti, jis nesusidūrė.

Tačiau suprantama, kad juristo vaidmuo įmonėje atstovauti administraciją, t.y. darbdavį. Ir šiuo atveju į darbuotojus jie žvelgia pro darbdavio akinius. Priežodis byloja: "Nėra įstatymo be apstatymo“.

Lietuvos Respublikos ???Darbo kodeksas“ galioja nuo 2003 m. sausio 1 d. ir pasak P.Vinklerio, darbdaviai tas naujoves greitai pajuto ir dėl to jas pajuto ir darbuotojai.

Darbo kodeksas tai tik faktorius, kuris tik iš dalies paveikia darbo santykių realybę. Pasak teisininkų, nedažnas Lietuvos darbuotojas, atleidžiamas iš darbo, ryžtasi bylinėtis teisme. Jis geriau susiranda kitą darbą.

XXI a. pasaulis yra terorizuojamas bedarbystės ir sutvarkytas pagal darbo kultą. Lietuva ne išimtis šiame kontekste, galbūt todėl žmonės privalo dirbti ir kartais nelabai paiso teisinių normų. Toks neapdairumas pasirašant darbo sutartis gali skaudžiai atsiliepti vėliau.

P.Vinkleris mano, kad geresniam žmonių žinojimui pasitarnauja ir teisinių video konsultacijų forumas www.forum.lt/teise/

Rubrika: VISUOMENĖ: Socialinės problemos
Publikacijos trukmė: 2004.05.19 - 2004.07.17

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Sau 18, 2006 1:01 pm
Aprašymas WWW
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 10 pranešimai(ų) ] 


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Forum style by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007