Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 7:05 pm



Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 
Vyrų padėtis šiuolaikinėje vakarietiškoje kultūroje 
Autorius Žinutė
Besimokantis (-i)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 127
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė Vyrų padėtis šiuolaikinėje vakarietiškoje kultūroje
Šiuo metu verčiu straipsnį, kurį radau angliškame žurnale "Style". Pamaniau, kad gali tikti jį įdėti čia prie etnopsichologijos temos. Gal palyginimui ir apgalvojimui apie lietuvių vyrų padėtį ir požiūrį. Iš karto atsiprašau, jei kai kurie išsireiškimai ar terminai netinkami, tiesiog nesugalvoju lietuviško atitikmens. Taisykit, siūlykit.

Straipsnio autorius Nirpal Dhaliwal pasakoja, kaip jam sekėsi susitvarkyti santykiuose su žmona ir rašytoja Liz Jones.

Vyrai namuose

Vyrai yra naujos moterys. Tai jau oficialu. Tai paliudija David Cameron kalbantis apie viršsvorį turinčius vaikus, kritikuojantis parduotuves, sudedančias saldumynus prie kasų. Nuo tada, kai tapo Tony lyderiu, jis nepraleidžia progos įrodyti esąs misteris Mielasis. Tokios vyriškos tiesos kaip šaukimas ant storų vaikų ir jų vertimas bėgti krosus, tapo nebepriimtinos. Šiais laikais vyrai nieko nepasieks, jei neparodys savo moteriškosios pusės.
Kažkada bjaurūs vaikinai būdavo malonūs ir rūpestingi, norėdami paimti valdžią į savo rankas. Kažkaip šitokia asmenybė įsigudrino tapti britiško vyriškumo pavyzdžiu. Iškilus feminizmui ir alpha moterims (alpha female)- ambicingoms, nepriklausomoms ir laimingoms, britai tapo silpnais, drebančiais omega vyrais (omega males). Atkakliai kopdamos į viršų, alpha tipo moterys nebeturi laiko vyrams su savo nuomonėmis: sutuoktiniai ir vaikinai yra tik palaikančioji komanda, suteikianti nuolatinio saugumo ir ramų, be stresų gyvenimą, taip padedant jos karjerai.
Aš vedžiau alpha tipo moterį. Būdama gerokai vyresne už mane, ji yra sėkminga rašytoja ir buvusi žurnalo redaktorė. Kai mes susitikom, ji manė, aš esąs netaktiškas, bet perkalbamas šunytis, kuris vis dėlto gali prisijungti prie jos dieviško gyvenimo būdo. Mūsų santykių pradžioje, aš stengiausi prisitaikyti: išklausydavau jos verkšlenimus dėl darbo spaudimo kol tapau emocinių išmatų duobe. Galiausiai aš susivokiau ir pasakiau, kad mestų arba darbą, arba mane. Ji uždirbdavo šešių nuliukų atlyginimą ir turėjo būti patenkinta. Dauguma žmonių turėdami darbus, negali nusipirkti Prada kelnaičių ir nuostabių baldų. Pasakiau, kad turėtų pamėginti auginti keturis vaikus iš pašalpos, kaip mano mama. Tada galėtų keikti, ką tik panorėjus.
Moterims, ypač alpha tipo, patinka, kai vaikinai jas užčiaupia. Joms reikia, kas jas galėtų permatyti jų hormonų neurozes ir pastatytų ant žemės. Mano žmona padarė kompromisą: ji pasiliko ir darbą, ir mane, bet daugiau tiek nebeniurzgėjo. Skirtingai nuo omega tipo vyrų, aš buvau įsitikinęs, kad susidorojau: aš buvau jaunas, tvirtas ir suteikdavau daug karšto sekso. Ji tikrai nesiruošė išmesti manęs.
Vyrai turi rūpestingąją pusę. Mes esame pažeidžiami, atidūs ir saugome savo mylimuosius, tačiau tiek pat egoistiški, žiaurūs ir nuolat galvojantys apie seksą. Istorija rodo, kad vyrai sukūrė daugumą didžiojo meno, mokslo ir filosofijos; bet mus taip pat reikia kaltinti už beveik visus karus, skerdynes ir sąmyšius. Šios dvi pusės yra neatskiriamos. Jei mums nereiktų palaikyti savo milžiniško egoizmo, mes nesivargintume sunkiu darbu, rašydami romanus ir bandydami iššifruoti genus. Mums reikia garbės, nesvarbu, sporte, muzikoje ar kovoje.
Tačiau dabar vyrai, ypač vidutinio sluoksnio, atmeta šią savo savybę. Taigi, mūsų kultūra liko apleista heroiškų vyrų, o karta kovoja su moterų identiškumo atsilikimu ir teroru. Kažkada vyriškumo pavyzdžiais buvo Marlon Brando ir Steve McQueen. Savo rolėmis jie vaizdavo švelnius, stoiškus, ydingus ir impulsyvius- tikėtinus ir daugialypius charakterius. Dabar vyrai raginami žavėtis Chris Martin'u ir Franz Ferdinand'o Alex'u Kapranos- keistais, senoviškais, nuobodžiais šliužais, kurie praeityje būtų užjuokti ir užkasti smėly.
Savo romane "Turizmas" aš rašau apie darbininkų klasės vyrų ir aukštesnės klasės moterų tarpusavio santykius ir skirtingų tautybių žmonių bandymus rasti savo identiškumą. Omega tipo vyrai dažniausiai yra baltųjų vaikinų fenomenas. Susidūrę su grubesniais azijiečiais ir juodukais, baltieji išvystė ekstremalų bejėgiškumą, tikriausiai bandydami save pateikti labiau civilizuotais. Tuo metu kai juodųjų muzika tapo ypatingai vyriška ir arogantiška, baltųjų indie grupėse groja išblyškę ir išdžiūvę skystalai. Abu variantai yra parodijos, išduodantys, kokie nepasitikintys yra šiuolaikiniai vyrai reprezentuodami save.
Azijiečiai vyrai negali apsispręsti tarp vakarietiško gyvenimo vilionių ir neužtikrintumo, ir tarp tradicinio griežto patriarchijos tikrumo ir patogumo. Tik nedaugelis žino kaip įterpti savo vyriškas konkurencines savybes į nuoširdžią funkcionuojančią visumą.
Užsiėmusios feministinės moterys savo dienotvarkėmis nepadeda. Modernios moterys turi visą kolekciją absurdiškų ambicijų. Jos nori pinigų, statuso , aktyvaus socialinio bendravimo ir stabilių patenkinančių santykių. Visa tai niekad negali būti išpildyta, kažkaip reikia prieiti kompromiso. Ir dažnai kompromisas būna miegamajame. Omega tipo vyras kepa lazanjas, išneša šiukšles, bet jis nėra seksualus. Jis neteikia jokio pavojaus, įtampos ir žavesio. Jis yra lojalus, reikalingas šunytis, miela kompanija, bet vaikiškas meilužis. Moteris gali apsimesti, kad jai patinka mielas vaikinukas, bet mylintis ji užsimerks ir galvos apie niekšelį sekso dievą, sudaužiusį jai širdį.Tiesa gali būti ta, kad vienintelės moterys, kurias "užveda" jautrumas ir emocionalumas, yra lesbietės. Jas žavi moteriškos savybės, todėl ir žavisi moterimis. Taigi, gali būti, kad tipiška alpha tipo moteris yra užspausta energinga ir stipri lesbietė, nenorinti atskleisti savo vidaus, todėl ieškanti moteriško vyro, nereiškainčio seksualinių užgaidų.
Kai kuriems, kurie vis tik yra pakankamai vyriški tai pakelti, alpha tipo moteris gali būti puikus partneris. Būdamas su pasisekimą turinčia žmona, aš galiu atsipalaiduoti ir rašyti romaną, leisdamas jos pinigus. Buvimas su dinamiška moterimi, suteikė žaismingumo, tuo pačiu pakėlė intelektą ir pasitikėjimą savimi. Tai produktyvus ir stimuliuojantis iššūkis mums abiems. Tačiau milijonams vaikinų alpha tipo moterys yra pernelyg stiprios ir užsispyrusios, kad jas galėtų pripažinti.

_________________
Mylėdama mokausi.


Sek Bal 09, 2006 8:47 pm
Aprašymas
Senbuvis (-ė)

Užsiregistravo: Sek Lap 20, 2005 9:37 pm
Pranešimai: 194
Miestas: Vilnius - Raseiniai
Standartinė 
tokie vyrai ne veda, o išteka. nežinia, ar tai jų pačių bėda, ar moterų. bet faktas - kaip blynas: vyrai ima prarasti savo galią šeimoje. o gal čia ne bėda? gal visi tuo patenkinti? ar tiesiog susitaikę su tokia padėtimi? deja, nepažįstu vakarų kultūros taip gerai, kad galėčiau daryti kažkokias prielaidas ar išvadas, bet iš to, kiek žinau ir kiek pati spėjau pastebėti, tai vyrai vakariečiai man kažkokie suskystėję. nors imk, prisirišk prie pavadėlio ir veskis kaip šunytį kur nori :roll: gal ir neteisingą įspūdį susidariau. pataisykit mane, jei klystu.
mieliau renkuos lietuvį, kuris gal ir nėra labai inteligentiškas ar betūpčiojantis aplink, plius dar turintis visokių kitokių savų "prijomų" (kartais įžūlus ir stačiokiškas, bet užtat nuoširdus ir tikras).
vis tik džiaugiuos, kad dar nesam taip labai "suvakarėję".

_________________
Jei kelionės tikslas tobulas, tai dar nereiškia, jog visą kelią tobulumo nebus.


Tre Bal 12, 2006 10:33 am
Aprašymas
Besimokantis (-i)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 127
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė 
Pačiai baisu, bet turiu pripažinti, kad jau nelabai žinau, kokie yra vyrai Lietuvoje, kiek jie pasikeitė paskutiniais metais... :? Galiu tik lyginti su kai kuriais atvykstančiais į Londoną. Pirmas dalykas, ką pasako dauguma atvykusių vyrų- anglės labai nemoteriškos, o moterys atitinkamai mano, esą anglai vyrai labai nevyriški. Feminizmas padarė savo. Tai savotiškas atsakas į taip ilgai trukusį moterų nuvertinimą, jų nepasitikėjimą savimi. Atvykusiems iš kitų kraštų- Azijos, Afrikos, o taip pat rytų Europos (tarp to ir Lietuvos) gali būti sunku adaptuotis ir susivokti. Lietuviai vyrai vis tik kartais vertinantys moterų pasitikėjimą ir dinamiškumą, negali atsisakyti savo macho (nežinau lietuviško atitikmens) vaidmens- arogantiško vyriškumo, ir užmiršti patriarchatines tradicijas. Kaip optiMistė jau ir minėjo, lietuviai, palyginus su vakariečiais, dažnai grubūs ir stačiokai. Nesu įsitikinus ar tai reiškia, kad jie labiau nuoširdūs... Reikia tikėtis, kad jaunoji karta mokosi kitokio bendravimo būdo, tačiau sugebės neperlenkti lazdos kaip jau atsitiko vakarų valstybėse. :wink:
Ir tikrai, žodžiai vyrams "vesti" ir moterims "tekėti", jau tikriausiai atskleidžia, kokios gilios mūsų tautoj yra patriarchato tradicijos! O ir šiame forume ne kartą kilusios diskusijos apie moterų nužeminimą ir įdėtas straipsnis apie jų nepasitikėjimą rodo, kad patriarchatas vis tik dar stiprus Lietuvoj.

_________________
Mylėdama mokausi.


Tre Bal 12, 2006 7:58 pm
Aprašymas
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Forum style by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007