Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 1:48 pm



Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 12 pranešimai(ų) ] 
Moterų nepilnavertiškumas 
Autorius Žinutė
psichologas

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1849
Miestas: Vilnius
Standartinė Moterų nepilnavertiškumas
<...>Vyrai dominuoja socialiniame gyvenime, o moterys yra nušalintos nuo tokių pareigų, kuriose jos galėtų būti visuomeniškai naudingos, - joms iš esmės yra paliktos tos veikos sritys, kurių vyrai bodisi. Visa, kas yra laikoma vertingu mūsu laikais, yra vyriško charakterio savybės: jėga, sumanumas, noras nugalėti ir pan. Moteriškumas identifikuojamas su paklusnumu, nuolankumu, paslaugumu ir pan. Akivaizdu, kad visuomenė visais mechanizmais siekia „parklupdyti“ moterį proteguodama mitą apie prigimtį vyro vertingumą, tuo tarpu tikrovė liudija ką kita: gausybė vyrų yra bevaliai, bejėgiai ir netalentingi. Testai rodo, kad 14 – 18 metų mergaitės pranoksta berniukus savo talentingumu, tačiau pamažu, įsijungdamos š subrendusios moters prievoles, jos praranda savo talentus ir pasitykėjimą savimi. Kova tarp lyčių vyksta kasdien, ir tai rodo įtampa šeimose. Mokydamiesi bendro lavinimo mokyklose berniukai anaiptol neturi tokių besąlyginio savo pranašumo įrodymų, bet „išėję į gyvenimą“ jie greitai „apčiuopia“ savo privilegijuotą padėtį ir agresyviai joje įsitvirtina. Mes jau net nepastebime, kad mergaitės gimsta lydimos prietarų, mažinančių jų savigarbą bei pasitykėjimą savimi, griaunančių jų viltis nuveikti ką nors reikšminga. Berniukas yra sveikinamas kaip šeimos tęsėjas, būsimas tėvas – šeimos jėgos simbolis. Labai mėgstama pašiepti „moterišką logiką“, ir apskritai moteris yra laikoma įgimtos nuodėmės simboliu. Pamažu mergaitės iš tiesų praranda savo pranašumus ir drąsą, ima jaustis nevertingomis ir bejėgėmis, kai pradeda eiti atsakingas pareigas ar pačios turi spręsti savo problemas.

Trumpai tariant, A. Adleris teigia, jog „moterų nepilnavertiškumas – tai sutrikdytas jų psichinis brendimas“, dėl kurio kalta socialinės struktūra. O blogiausia, kad moterys pačios ima nebevertinti moteriškumo ir dezertyruoti nuo to, kas joms pačios gamtos yra skirta. Yra trys būdai pabėgti nuo moteriškumo. Pirmas, kai moteris visiškai nusitveria vyriško idealo ir tikslų. Moteris ima kopijuoti vyrą savo elgesiu, drabužiais, vengia visko, kas sentimentalu, kas siejasi su šeima ir vaikais. Ji pasirenka moters – berniuko stilių, orientuojasi į profesinę karjerą, padidinta dalykiškumą ir panašius dalykus. Antras kelias – ji nuolankiai priima epochos idealą. Tokia moteris yra visur pasiaukojanti, suvaržiusi bet kokias aukštesnes aspiracijas, tarnaujanti šeimai, vaikams, vyrui. Jos dorybingumas daro slegiantį įspūdį, nes aiškiai suvokiame, jog šis žmogus yra praradęs bet kurias iliuzijas apie galimą laimingą gyvenimą.

Trečias kelias
– kai moteris, suvokusi savo pasmerktumą, ima maištauti. Ji kiekvienu patogiu atveju verčia savo pareigas vyrui, sakydama, jog „tik vyras ir gali tokią naštą pakelti“. Daugėlis moterų yra priverstos pripažinti, jog vedybos (kurių jos siekia) iš tiesų yra blogis, nes tai yra išėjimo iš nepilnaverčio aktyvaus gyvenimo pradžia.moters vertingumo klausimas yra prieštaringas ir ypač skausmingas jai senstant, beveik kiekvieną moteris pradeda jausti savo vertės sumažėjimą atėjus menopauzei. Ir tai bus tol, teigia A. Adleris, kol visuomenė negarantuos lygių žmogiškų galimybių abiejų lyčių žmonėms. <...>
(Donatas Balinskas) Ištrauka iš referato

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbpsichologija/ ... 5ec4d1cec5


Pir Sau 16, 2006 5:46 pm
Aprašymas WWW
Besimokantis (-i)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 127
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė 
As ne tik tikiuosi, bet ir tikiu, kad yra ir ketvirtas, nepaminetas kelias. :roll: Tas, kuriame moteris ne maistautoja, o vyro bendrazyge, kai abu drauge palaiko viens kito role ir abu laimingi, atlikdami savo role.
(NLtxt)

_________________
Mylėdama mokausi.


Paskutinį kartą redagavo Pagone Pir Vas 06, 2006 11:58 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.



Ant Sau 17, 2006 12:41 am
Aprašymas
Standartinė 
Man irgi atrodo, kad yra ketvirtas kelias. Taip, vyras dažniausia yra fiziškai stipresnis, bet moteris - gudresnė (gerąja prasme). Bet tai nereiškia, kad vienas iš jų yra geresnis už kitą.

Paauglystėje buvau linkusi maištaut, rinkausi pirmąjį kelią - visose nuotraukose mane matyti su vyriškais drabužiais (baisu), slėpiau savo moteriškumą. Buvo apmaudu, kad vyrams, lygtai leidžiama daugiau, budavau kraupiai įsižeidus, jei mane praleisdavo pirmą pro duris arba sumokėdavo kavinėj.

Dabar, kai artimiau bendrauju su vyrais, pastebiu, kad jie ne tokie jau didvyriai, kaip apie juos pasakoja :) Ne kartą buvau nustebinta savo pranašumu :roll: , pvz, kai kelias savaites tranzavom, pastoviai su kuprinėm, nemiegoję, mažai valgę ir pavargę, buvau žymiai žvalesnė ir turėjau daugiau jėgų, nei mano kompajonas (nors krūvis buvo santykinai vienodas); dažnai stebina, kaip vyrai negali suplanuot, tarkim, kai reikia aplankyt N vietų mieste ir atlikt ten N dalykų (priklausomų arba nepriklausomų viens nuo kito) - pas mane maršruto optimizavimas įgimtas, o jam tai vos ne žygdarbis, kai sugeneruoja tokį pat maršrutą, kokį turėjau sugalvojus, bet tylėjau :)

Nenoriu tuo pasakyt, kad moterys - geresnės - ne, jokiu būdu. Tiesiog apie mūsų zurzimą, silpnumą, dėmesio reikalavimą ir kitus trūkumus rašo knygas, o apie vyrus - tyla :)

Mes vienas kitą papildom, ir taip esam sukurti. Vienas iš mūsų moka "sumedžiot mamutą", o kitas moka iš jo padaryt maistą, drabužius ir papuošalus. Nei vienas, nei kitas užsiėmimas nėra geresnis, kietesnis ar svarbesnis. Štai ką šiuolaikinė visuomenė turi suprast.

Labai blogai atrodo vyras, smerkiantis moterį. Bet ne ką geriau atrodo moteris-feministė, "kovojanti" už savo teises.

Mano manymu, teisingas kelias yra simbiozė. Mūsų smegenys sudaryti skirtingai - vyrai mąsto "į gylį", moteris - "į plotį" - jūs galit susėst ir išspręst užduotį, o mes - sugalvot milijoną būdų, kaip pritaikyt jo sprendimą. Jūs galit gerai atlikt vieną užduotį, bet neišgirsit nieko, kas vyksta aplinkui, o mes galim daryti 10 darbų vienu metu ir ne vienas nebus pamirštas.

Moteriška logika - taip, ji keistoka. Jūsų - binarinė, Aristotelio logika. Mūsų - Fuzzy, netikslioji. Kuri iš jų geresnė?


Ant Sau 17, 2006 11:24 am
Besimokantis (-i)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 127
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė Re: Moterų nepilnavertiškumas
Baltas rašė:
Ir tai bus tol, teigia A. Adleris, kol visuomenė negarantuos lygių žmogiškų galimybių abiejų lyčių žmonėms. <...>


Vakarų šalyse visuomenė pažengė gan toli, kad garantuotų lygias galimybes abiejų lyčių žmonėms. Tačiau dabar vis auga aukštas pozicijas užimančių moterų procentas. Anglijoje manoma, kad po 20 metų aukščiausias biznio pozicijas užims 80% moterų ir tik 20% vyrų... Kiekvienais metais yra papildomas milijonierių sąrašas bent keletu žmonių. Ir vėl 80% jų sudaro moterys...

_________________
Mylėdama mokausi.


Ant Sau 31, 2006 2:21 am
Aprašymas
Standartinė 
Jo, kaip sako lyčių teisių lygybės komisija - lyčių teisės lygios, bet moterų vis dėlto lygesnės :)
Beje, Izraelis kaip visada pirmauja ir šioje srityje, moterims privaloma karinė prievolė ir teisė puikuotis suvestinėse - žuvo du ir sunkiai sužeista 14 kareivių, kokios jie lyties jau nebesvarbu :)


Ant Sau 31, 2006 8:48 am
Standartinė 
Abejoju ar visuomenė kada nors galės garantuoti lygias abiejų lyčių galimybes. Visuomenėje yra susidaręs tam tikras moters įvaizdis. Darbe turi gražiai atrodyti.būti moteriška,kokybiškai ir laiku atlikti darbus.Šeimoje turi būti puikia šeimininke, gera žmona ir motina,pačia šauniausia mamyte. Kai pagaliau einu miegoti, apie lygias galimybes nebegalvoju.


Tre Vas 01, 2006 11:07 pm
Besimokantis (-i)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 127
Miestas: Raseiniai- Londonas
Standartinė Re: Moterų nepilnavertiškumas
Adleris rašė:
...tuo tarpu tikrovė liudija ką kita: gausybė vyrų yra bevaliai, bejėgiai ir netalentingi.


Šiai Adlerio frazei taip pat būtų galima paprieštarauti. Paskutiniais IQ tyrimų duomenimis, vyrai surenka pačius žemiausius, kaip ir pačius aukščiausius balus, o moterys tvirtai laikosi viduriuko...
Beje, stebiuosi, gal tik buvusiose tarybų šalyse moterys turi aprėpti viską ir suspėti visur. Puiki žmona, mama, darbininkė... Tarybinė moteris! :? :lol:

_________________
Mylėdama mokausi.


Ket Vas 02, 2006 4:01 am
Aprašymas
Naujakurys(ė)

Užsiregistravo: Ant Sau 24, 2006 1:12 am
Pranešimai: 30
Miestas: Vilnius
Standartinė 
hm, asmeniškai aš nematau, jog moteris yra nepilnavertiška dabartyje :roll: .

yra grupė vyrų, kurie jų neįvertina.. -vadinas negeba vertinti ir savęs..
yra ir tokių, kurie vertina..
o pilnavertiška ar nepilnavertiška jaučiasi moteris -tai jau priklauso nuo jos pačios :wink: ..

šiais laikais socialinė padėtis leidžia vėnodai pasireikšti abiem lytim. tik priešingos lytys kartais nemoka objektyviai žvelgti į viena kitą. čia ir prasideda bėda..

_________________
Tiesiog leiskim mintim pailsėti
Ir mistinis vėjelis pūs lengvai,
Jauskim jį savimi:)...


Tre Vas 15, 2006 7:25 pm
Aprašymas
Standartinė 
o man keistas noras būti lygiai su vyrais. moteris pagal savo prigimti yra fiziškai trapi būtybė, o ne bebaimė ksena. vyras turi buti tvirtas ir stiprus, o moteris švelni, miela ir šilta. man nepriimtinas feminizmas, taip pat kaip ir despotiškumas ar smurtas prieš moteris. man nereikia jokių lygių teisių, visai netrokštu vairuoti traktoriaus ar dirbti statybose, taip pat kaip ir vyras mezgantis prie teliko ir verkiantis per muilo operas manes nesužavetų. manau vyras ir moteris turi buti ne lygūs - vienodi, o kaip tik papildantys vienas kito skirtumus.


Pen Rgs 01, 2006 5:45 pm
psichologas

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 1849
Miestas: Vilnius
Standartinė 
Tokią tave crystal vyrai turėtų labai mylėti, bet kiek žinau, tau su jais nėra lengva. Kodėl, kokios tavyje savybės neleidžia būti tokiai, kokią aprašei? Nemažai moterų nori, kad jas globotų stiprūs vyrai, nepraeina ir pusmetis, tie "stiprūs" vyrai pradeda smurtauti. O "švelnios" moterys virsta ksenomis :) Čia tu gerai palyginai :lol: Man moteris būtent tokia, kokią aprašei, tačiau pridėčiau dar ir supratinga, jei ji tik švelni, bet neturi kitam atjautos, tai jos vidinis ego anksčiau ar vėliau parodys, kad ji siekia tik vienpusiško gerumo. Geriausia pažintis yra sunkiose aplinkybėse, kai suartina koks skaudus įvykis ar sunkūs išbandymai, tada pamatai, koks viduje žmogus ir ar galėsi su juo išbūti sunkią valandą.
Kai rodo per TV apie tai, kaip renkasi merginos vyrus, tai susidaro jausmas, kad jos be savo seksualumo nori pateikti ir savo gebėjimą apvynioti vyrus aplink pirštą. Gal pas mane jau susidarė nenormalus stereotipas, bet labai stengiuosi žmogų matyti ne per ružavus ar žydrus akinius, būtent su jo natūraliais jausmais, mintimis, išgyvenimais. Malonu, kai bendraujant tarsi kyla bendros jungties jausmas iš pusės žodžio, bet tai dar nereiškia, kad krizės atveju tu jį norėsi suprasti. Gal ir pas tave buvo tokia situacija kai žmogus tave išduoda sunkią minutę?

_________________
Pas mus rašoma tik lietuvišku šriftu, susipažinkite su forumo taisyklėmis
http://www.baltai.lt/phpbbpsichologija/ ... 5ec4d1cec5


Paskutinį kartą redagavo Baltas Pen Rgs 01, 2006 10:31 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.



Pen Rgs 01, 2006 6:00 pm
Aprašymas WWW
Standartinė 
mano problema - mano baimės. aš ir esu tokia, kokia save aprašiau, tik retai kam tikrą save rodau.
vyrų meilė dažniausiai trunka tol, kol viskas yra gerai. iškylus kažkokioms problemoms, baigiasi ir meilė. deja, ir moterims tas pats.


Pen Rgs 01, 2006 7:08 pm
Senbuvis (-ė)

Užsiregistravo: Sek Lap 20, 2005 9:37 pm
Pranešimai: 194
Miestas: Vilnius - Raseiniai
Standartinė 
crystal rašė:
iškylus kažkokioms problemoms, baigiasi ir meilė. deja, ir moterims tas pats.
Gal galėtum plačiau? Pvz., apie kokias problemas kalbi? Ir ar tikrai gali drąsiai sakyti taip apibendrinančiai "moterims"?

_________________
Jei kelionės tikslas tobulas, tai dar nereiškia, jog visą kelią tobulumo nebus.


Sek Rgs 03, 2006 2:18 am
Aprašymas
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 12 pranešimai(ų) ] 


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Forum style by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007